Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia critică termenul scurt acordat de SUA pentru închiderea consulatului din San Francisco

TASS
lavrov si rex

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat vineri ordinul SUA ca Rusia să închidă în doar două zile consulatul său din San Francisco, informează dpa. Rusia i-a dat Washingtonului o lună de zile pentru a aduce la îndeplinire ordinul Moscovei ca SUA să-şi reducă numărul de funcţionari la misiunile sale diplomatice de pe teritoriul rus, a ţinut să amintească Lavrov.

Ordinul SUA ca Rusia să-şi închidă consulatul a venit ca urmare a ordinului Moscovei, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece. 'Ei alungă 35 de oameni şi familiile lor în două zile', a spus Lavrov, potrivit agenţiei de presă ruse TASS. Lavrov a adăugat că personalului de la consulat ar trebui să i se permită să se mute la alte misiuni diplomatice ruse de pe teritoriul SUA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că a 'implementat complet' ordinul guvernului rus de a reduce numărul de angajaţi de la misiunile diplomatice americane din Rusia. Termenul limită pentru îndeplinirea acestei cereri era stabilit pentru vineri. Pe lângă cererea ca Rusia să-şi închidă consulatul din San Francisco, Departamentul de Stat al SUA a dispus de asemenea ca Federaţia Rusă să-şi închidă o anexă a ambasadei din Washington DC şi o anexă consulară din New York. Lavrov a declarat că Rusia va analiza această cea mai recentă cerere a SUA şi că va decide apoi ce răspuns să fie dat, acuzând în acelaşi timp Administraţia fostului preşedinte american Barack Obama pentru această 'mocirlă diplomatică', anunţă Agerpres.

Actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, s-a angajat să reabiliteze relaţiile SUA-Rusia, iar omologul său rus Vladimir Putin 'a declarat în nenumărate rânduri că şi noi suntem interesaţi de aceasta', a subliniat Lavrov. 'Odată cu aceste măsuri, cele două ţări vor avea fiecare câte trei consulate' pe teritoriul celeilalte, 'dar am decis să permitem guvernului rus să păstreze unele anexe (diplomatice) într-un efort de a pune capăt cercului vicios al deteriorării relaţiilor noastre', a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, menţionând totodată că aceste relaţii au ajuns la cel mai jos nivel după încheierea Războiului Rece şi exprimându-şi speranţa că decizia luată joi nu va antrena 'noi represalii' din partea Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.