Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia dezvolă primul sistem 'de minare aeriană' din lume: destinat distrugerii aparatelor de zbor fără pilot

vestidinrusia.ro
avion pilot

Primul sistem de ”minare aeriană” din lume, destinat distrugerii aparatelor de zbor fără pilot cu ajutorul muniției de barare, a fost dezvoltat în Rusia, a anunțat proiectantul-șef al grupului de companii ZALA Aero (face parte din grupul de companii ”Kalașnikov” al Corporației de stat ”Rosteh”), Aleksandr Zaharov, relatează agenția TASS.

Baza noului sistem îl reprezintă o dronă cu muniție de barare ”Lanțet”, creată de ZALA Aero. ”Pot fi trimise în aer și pot efectua minare aeriană pentru câteva zeci de ore”, a spus Zaharov la postul de televiziune ”Rossia 1”.

Potrivit spuselor sale, dronele de luptă ale unui potențial adversar au o viteză de ordinul a 150 kilometri pe oră, iar ”Lanțet” are capacitatea de a le doborî. ”Cu cei 300 de kilometri pe oră ai noștri, în picaj, o putem face absolut liniștit”, a adăugat Zaharov.

În prezent, sistemul se află în testare, în timpul căreia sunt distruse baloane.

Zaharov a anunțat, de asemenea, că ”Lanțet” poate fi lansat nu doar de la sol, cu un dispozitiv corespunzător, dar și în mișcare, de pe mare. «Drona ”Lanțet” se lansează în plină viteză, veți vedea că totul funcționează perfect», a comentat el imaginile cu lansarea dronei de pe o șalupă.

El a spus că au fost efectuate câteva lansări de la bordul șalupelor și toate aparatele au funcționat cu o eficiență de sută la sută. ”Toate țintele au fost ciuruite”, a afirmat Zaharov.

După cum s-a precizat în respectiva emisiune, ”Vesti nedeli”, dronele ”Lanțet” au fost folosite în Siria de subunitățile Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Rusiei pentru distrugerea unor importanți comandanți ai teroriștilor.

Sistemul ”Lanțet”, produs de ZALA Aero, este dotat cu mai multe tipuri de sisteme de ghidare: pe coordonate, cu ajutorul mijloacelor optoelectronice și combinat. Drona este echipată cu un canal de comunicații de televiziune ce transmite imaginea țintei, ceea ce pemite să fie confirmată distrugerea cu succes a țintei. Tipul declanșatorului este pre-contact. Sistemul este capabil să distrugă ținte pe o rază de până la 40 de kilometri. Greutatea maximă la decolare este de 12 kilograme.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.