Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia este dispusă să ofere garanții de neamestec în treburile interne ale SUA

sua rusia

Guvernul rus este dispus să ofere garanţii în scris de neamestec în afacerile interne ale Statelor Unite ale Americii dacă Washingtonul îşi asumă un angajament similar faţă de Rusia, a declarat vineri Gheorghi Borisenko, şeful Departamentului America de Nord din cadrul Ministerului de Externe rus, citat de EFE.

'Rusia a propus în mod repetat americanilor să-şi asume împreună, în scris, un angajament reciproc de neingerinţă în afacerile interne', a declarat Borisenko într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse RIA Novosti, citat de EFE.

În acest sens, diplomatul rus a evocat că, în 1933, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt şi comisarul pentru afaceri externe al Uniunii Sovietice, Maksim Litvinov, au făcut un schimb de scrisori prin care s-au angajat să nu intervină în afacerile interne ale celeilalte părţi.

'Interesant este că atunci autorităţile americane au insistat asupra acestui lucru, deoarece în condiţiile marii crize economice se temeau de influenţa sovietică', a spus reprezentantul MAE rus.

Borisenko a afirmat că Moscova propune în prezent un schimb de scrisori cu un conţinut similar cu cel dintre atunci, 'de exemplu, între şefii diplomaţiei rusă şi americană'.

'Din păcate, Washingtonul refuză categoric' un astfel de angajament, a adăugat el, indicând că, în luna iunie, Rusia a prezentat SUA o scrisoare de intenţie în acest sens, dar 'răspunsul american a fost negativ'. Se întâmpla înainte de summitul de la Helsinki între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump la 16 iulie, remarcă RIA Novosti.

'Totul indică faptul că SUA nu doresc să-şi asume angajamentul de a nu interveni în afacerile noastre', a spus Borisenko, care a insistat: 'Suntem dispuşi să oferim garanţii în scris în orice moment, dar partea americană nu are aceeaşi abordare'.

Rusia este acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din toamna anului 2016 în favoarea lui Donald Trump.

În prezent, avocaţii preşedintelui american pregătesc în scris răspunsurile ce urmează să fie trimise de Trump procurorului special Robert Mueller în cadrul anchetei privind ingerinţa rusă şi posibila complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova, a informat vineri Reuters, citând o sursă familiară cu dosarul.

Această informaţie, transmisă iniţial de CNN, este de natură să confirme că s-au înregistrat progrese în discuţiile dintre consilierii lui Donald Trump şi echipa lui Mueller, care doreşte de câteva luni să-l interogheze pe preşedintele american.

Din mai 2017, Robert Mueller efectuează o anchetă asupra suspiciunilor de amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din toamna anului 2016 şi a eventualei complicităţi între echipa lui Trump şi Kremlin.

Donald Trump, care a calificat ancheta drept o 'vânătoare de vrăjitoare', neagă orice fel de complicitate. La rândul său, Moscova a respins acuzaţiile de ingerinţă în campania din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.