Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor britanici, în replică la măsurile similare adoptate de Londra împotriva Moscovei

rusia sanctiuni

Rusia a extins miercuri sancţiunile împotriva unor responsabili britanici, ca răspuns la măsuri similare adoptate în octombrie împotriva Moscovei de către Londra pe fondul otrăvirii principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit nereguli grave la Autoritatea de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

"Rusia, pe baza principiului reciprocităţii, a luat decizia de a creşte numărul cetăţenilor britanici cărora li se refuză intrarea în ţara noastră", a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, fără a preciza identitatea sau numărul responsabililor implicaţi.

Potrivit Moscovei, britanicii în cauză sunt "cei implicaţi în escaladarea sancţiunilor antiruse".

Ambasadoarea britanică în Rusia, Deborah Bronnert, a fost convocată miercuri la Ministerul de Externe pentru a i se semnala această decizie, se arată în comunicat.

Regatul Unit a sancţionat şapte responsabili ruşi în octombrie, inclusiv şeful serviciilor de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov şi omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut ca apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, pentru presupusul lor rol în otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi în conflictul din Libia.

Navalnîi s-a simţit foarte rău, la 20 august, la bordul unui avion în Siberia şi se află în prezent în Germania. Potrivit mai multor laboratoare occidentale, opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

Această concluzie a fost confirmată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar o anchetă a mai multor media a indicat o responsabilitate a FSB în această otrăvire.

La rândul lor, autorităţile ruse neagă orice responsabilitate şi pun sub semnul întrebării teza otrăvirii.

Moscova a denunţat miercuri sancţiunile adoptate în octombrie drept "acte puţin constructive şi neprietenoase" din partea Londrei şi "măsuri restrictive inacceptabile şi nerezonabile care vizează cetăţeni ruşi".

Rusia şi-a extins deja marţi sancţiunile împotriva responsabililor germani, ca represalii pentru măsuri similare luate în octombrie de Uniunea Europeană, care acuză Moscova că se află în spatele atacului informatic care a vizat Bundestagul în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.