Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face exerciții militare în care simulează invadarea Moldovei

vladimir putin

Ataşatul militar al Federaţiei Ruse a refuzat să se prezinte miercuri la Ministerul Apărării al Republicii Moldova pentru a oferi explicaţii cu privire la participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), alături de trupele transnistrene, la aplicaţiile militare desfăşurate la 2 august în apropiere de Tiraspol, relatează portalul Deschide.md. Aceste exerciţii au avut loc în pofida angajamentului asumat de partea transnistreană şi de către cea rusă de a nu crea situaţii tensionate în zona de securitate pe durata vacanţei Comisiei Unificate de Control (CUC), organism tripartit de supervizare a menţinerii păcii în zona de securitate de la Nistru.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vântu loveşte şi în legendele sportului: Ce mare nume din gimnastică e pe lista neagră

"Ataşatul militar al Federaţiei Ruse a refuzat să vină, invocând că are o altă întâlnire. O altă dată nu a fost stabilită pentru că nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima dată când Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicaţii împreună cu trupele transnistrene. Ei ne sfidează pe faţă', a declarat pentru Deschide.md ministrul apărării moldovean, Anatol Şalaru. Vicepremierul pentru reintegrare, George Bălan, a declarat că transnistrenii şi ruşii au încercat să obstrucţioneze accesul pe teren al observatorilor militari ai CUC care s-au deplasat la Tiraspol. "Observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control au fost opriţi de ruşi şi transnistreni. Ştiu sigur că accesul le-a fost blocat ieri seara (marţi). Nu cunosc alte detalii. Am rugat şi nişte diplomaţi străini să verifice, însă, când au ajuns acolo, nu mai era nimic', a declarat George Bălan publicaţiei citate.

Citeşte şi: Dacian Cioloş iese la atac: 'Am găsit doar aberaţii în Codul Fiscal'

În cele din urmă, observatorii militari au ajuns la faţa locului unde au încercat să se documenteze despre manevre, a confirmat Comisia Unificată de Control. Ei au stabilit că aplicaţiile se desfăşuraseră cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse. La ultima şedinţă a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie, delegaţiile au convenit ca, în perioada concediului de vară al reprezentanţilor Comisiei, părţile să se abţină de la acţiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni şi să destabilizeze situaţia din zona de securitate. Toate părţile, inclusiv cea transnistreană, reprezentată de Oleg Beliak, şi cea rusă, reprezentată de Evgheni Vereşceaga, au susţinut această iniţiativă a delegaţiei moldovene.

Citeşte şi: Victor Ponta îşi 'curentează' duşmanii: Atac dur la adresa lui Traian Băsescu şi a tehnocraţilor

Vacanţa Comisiei Unificate de Control a început la 1 august şi va dura până la 15 septembrie, zi în care delegaţiile se vor reuni într-o nouă şedinţă. Cu toate acestea, aplicaţiile trupelor ruse şi ale celor transnistrene au început chiar în a doua zi a vacanţei CUC. În Transnistria staţionează 1.350 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat din efectivele rămase din Armata a 14-a, plus aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii în stânga Nistrului, anunţă Agerpres.

Citește și: Un nou capitol în istoria umanității se încheie: Ultima fabrică de acest tip se închide

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.