Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia: 'Forțele armate ale Ucrainei nu renunță la încercările lor de a distruge barajul'

wikipedia.org
baraj herson

Presa de stat rusă a afirmat duminică că Ucraina a lovit un baraj din apropierea orașului strategic Herson cu rachete de fabricație americană, citând oficiali din regiune, anunță thehill.com.

Ucraina nu a comentat încă aceste informații, dar președintele ucrainean Zelenski a acuzat anterior Moscova că a plantat mine la baraj pentru un potențial atac "sub steag fals" pe care Moscova l-ar pune pe seama Ucrainei.

RIA Novosti și alte media de stat au declarat că trupele ucrainene au folosit în presupusul atac șase sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, un sistem cheie pe care SUA l-a furnizat Kievului în lupta împotriva invaziei rusești, inclusiv o rachetă care a avariat ecluza barajului. "Forțele armate ale Ucrainei nu renunță la încercările lor de a distruge barajul centralei hidroelectrice Kakhovskaya și de a crea premisele pentru o catastrofă umanitară", au declarat autoritățile regionale pentru RIA Novosti.

Zelenski și oficialii ruși au sugerat anterior că o explozie la barajul, care este situat pe râul Nipru, ar putea provoca inundații în aval, inclusiv în Herson. "Barajul acestei centrale hidroelectrice deține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă", a declarat Zelenski luna trecută. "Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se vor afla în zona de inundații rapide. Sute, sute, sute de mii de oameni pot fi afectați".

În primele zile ale invaziei sale, Rusia a capturat rapid Herson, care este crucial pentru aspirațiile Moscovei de a avansa mai departe spre vest, spre portul principal din Odesa. Rămâne singura capitală regională pe care Rusia a controlat-o. 43% dintre respondenții unui nou sondaj spun că se află într-o situație financiară mai proastă decât acum doi ani

Forțele ucrainene au obținut câștiguri fragmentate în regiune, ca parte a unei contraofensive ample de toamnă care a inclus progrese teritoriale majore în nord-est. În ultimele zile, forțele rusești au mutat unele trupe și echipamente peste râul Nipru și în afara Hersonului, dar oficialii ucraineni suspectează că Rusia ar putea să întindă o capcană, creând iluzia unei capitulări, în timp ce, în același timp, își pregătește întăririle pentru o bătălie majoră care va urma.

Ministerul ucrainean al Apărării a acuzat în weekend Rusia că a distrus "în masă" ambarcațiunile private aflate pe malurile râului Nipru din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.