Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își face internet suveran: Totul va fi controlat, serverele vor fi izolate de cele mondiale

vladimir putin lumanare

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat joi o lege controversată vizând crearea unui 'internet suveran' în Rusia, izolat de serverele mondiale, mulţi dintre criticii acestei legi văzând în aceasta o modalitate pentru autorităţile ruse de a-şi întări controlul asupra reţelei, potrivit AFP şi media ruse.

Textul, adoptat în a doua lectură cu 320 de voturi pentru şi 15 împotrivă, urmează să fie aprobat şi într-o a treia lectură, apoi de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), ceea ce practic constituie o formalitate, iar după aceea va fi promulgat de către preşedintele Vladimir Putin, scrie agerpres.ro.

Citește și: Tun la capitolul imagine! Eugen Teodorovici dă o lovitură cu impact major

Se presupune că legea privind segmentului rusesc de internet (Runet) va intra în vigoare la 1 noiembrie 2019, iar unele prevederi separate privind protecţia criptografică a informaţiilor şi sistemul naţional de nume de domeniu - de la 1 ianuarie 2021.

Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la 'caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018', care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Citește și: RCS&RDS a demolat concurența! Zeci de mii de români au făcut asta – Lovitură pentru Telekom, Vodafone și Orange

Concret, se prevede crearea unei 'infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele de internet ale surselor străine'.

Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea în practică a acestei legi.

Citește și: Dezastru pentru Liviu Dragnea! A primit lovitura de grație – Anunț făcut de Rareș Bogdan .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.