Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia încă mai trage sfori: Moscova mediază o înțelegere Turcia - Siria

turcia siria

Miniştrii de externe turc şi sirian se vor întâlni miercuri la Moscova, o premieră de la declanşarea războiului civil din Siria în 2011, a anunţat marţi Ankara, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Întâlnirea, la care se vor alătura şi miniştrii de externe rus şi iranian, va permite "un schimb de opinii despre normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Siria", a precizat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Chestiunea "întoarcerii voluntare" a 3,7 milioane de sirieni refugiaţi din Turcia se va afla de asemenea pe ordinea de zi, a precizat ministerul, cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative turce, care se anunţă periculoase pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia şi Siria au avut la sfârşitul lunii aprilie, la Moscova, o precedentă sesiune de discuţii sub medierea Rusiei şi Iranului, de această dată la nivelul miniştrilor apărării.

Rusia încurajează restabilirea relaţiilor dintre aliatul său sirian şi Ankara, suspendate în 2011.

Turcia s-a plasat încă de la începutul conflictului în favoarea opoziţiei şi rebelilor care vor să îl înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.

Însă preşedintele Erdogan, care la un moment dat l-a calificat pe Assad drept "asasin", a lansat ideea unui summit de pace cu liderul sirian, susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

Şeful statului turc, sub presiunea electoratului şi a opoziţiei, promite să facă tot posibilul pentru a facilita întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor.

Assad, a cărui ţară iese din izolarea sa regională, a atras atenţia totuşi că va cere, înainte de orice întâlnire, retragerea trupelor turce desfăşurate în nordul Siriei.

Miniştrii arabi ai afacerilor externe au decis duminică, la Cairo, să reintegreze regimul sirian în Liga Arabă după ce l-a exclus în 2011 pentru reprimarea unei revolte populare care a degenerat într-un război sângeros.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.