Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia închide una dintre cele mai mari conducte de petrol: oleoductul alimenta și România

Digi24
oleoduct

Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră via Rusia, trebuie să-şi oprească activitatea pentru 30 de zile, potrivit deciziei unui tribunal rusesc, dar cu toate acestea sursele susţin că exporturile de ţiţei continuă, transmite Reuters. Prin acest oleoduct, țițeiul ajungea și în România, iar închiderea lui ar putea genera probleme inclusiv în țara noastră.

CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol adăugând că consorţiul, din care fac parte şi giganţii americani Chevron şi Exxon, trebuie să respecte decizia de marţi a tribunalului.

Cu toate acestea, două surse familiare cu operaţiunile terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de la terminalul CPC din Marea Neagră continuau miercuri dimineaţa. Alte trei surse din industria petrolieră au precizat că livrările de petrol de la câmpurile petrolifere către conducta CPC nu erau întrerupte miercuri dimineaţa, potrivit Agerpres.ro.

Orice perturbare majoră a operaţiunilor oleoductului CPC ar pune noi presiuni pe piaţa petrolieră mondială, care şi aşa se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme pe partea de aprovizionare de la embargoul din 1970.

Caspian Pipeline Consortium a precizat că a formulat un recurs la tribunalul din oraşul rus Novorossiisk prin care cere ca punerea în aplicare a deciziei anterioare să fie suspendată, în ideea de a evita o oprire care ar avea consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.

SUA au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan via teritoriul Rusiei ar trebui să nu sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să se elibereze de dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Într-un comunicat de presă, grupul KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group) a informat că suspendarea activităţilor prin conducta Caspian Pipeline (CPC), care aduce ţiţei din Kazahstan în România tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia. Ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent. De asemenea, Rompetrol precizează că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din România, iar grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.