Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, India şi China, ţările cu cel mai mare procent de cazuri de minori dopaţi (AMA/WADA)

sportagvalaszto.hu
dopping

Rusia, India şi China sunt ţările care au raportat cel mai mare număr de cazuri pozitive în rândul sportivilor minori, conform datelor furnizate de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care confirmă că din 2012 au fost notificate 1.518 cazuri pozitive în rândul acestei categorii, cea mai mică vârstă raportată fiind 12 ani, informează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Agenţia Mondială Antidoping a publicat miercuri concluziile "Operaţiunii Refugiu", o amplă analiză şi o examinare extinsă a dopajului în rândul minorilor în sport, elaborată de departamentul de inteligenţă şi investigaţie al organismului.

AMA/WADA a precizat că a primit 58 de rapoarte care implică minori pe platformele sale de denunţuri anonime între 2018 şi 2023, explicând că în septembrie 2022 a trimis un chestionar unui număr de 41 de laboratoare antidoping pentru a colecta informaţii.

Dintre aceste, 27 (66 la sută) au trimis documentaţia completată şi, conform agenţiei, unul din cinci a răspuns că are politici specifice pentru gestionarea rezultatelor minorilor, deşi doar opt dispun de proceduri specifice pentru investigarea acestor cazuri.

O treime (33 la sută) dintre cei care au realizat aceste investigaţii se referă la "interferenţa" părinţilor în acestea prin refuzul de a furniza informaţii sau prin declaraţii false.

Sporturile cu cele mai multe cazuri pozitive au fost halterele, atletismul şi sporturile acvatice.

Substanţele interzise cele mai detectate sunt estanozolol şi metandienona (steroizi anabolizanţi) şi metilfenidatul (stimulent).

Ţările care raportează cel mai mare număr de cazuri pozitive sunt Rusia, India şi China, iar substanţele cele mai detectate sunt furosemid (diuretic), nandrolon sau precursorii săi (anabolizanţi) şi clenbuterol (bronhodilatator).

Agenţia Mondială Antidoping a remarcat că din 2012 a notificat 1.518 cazuri pozitive în rândul minorilor, iar cea mai mică vârstă a fost raportată la un copil de 12 ani, în afara faptului că se evidenţiază trauma şi izolarea pe care le suferă un copil sportiv după un test pozitiv şi o sancţiune împotriva dopajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.