Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia înregistrează un nou eșec la ONU: rivalitate mare cu Macedonia de Nord

Captura Youtube
consiliul de securitate al ONU

Adunarea Generală a ONU, angajată de la 10 iunie în atribuirea unui loc în Consiliul Economic şi Social al Organizaţiei, s-a separat luni după cinci scrutine fără a decide între Macedonia de Nord şi Rusia, cu sprijin erodat din cauza invaziei Ucrainei, notează AFP.

În total, de la începutul alegerilor, s-au desfăşurat 17 tururi de scrutin secret între cei 193 de membri ai ONU. Trebuie stabilită o nouă dată pentru următorul scrutin, informează Agerpres. 

Este necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate. Din iunie, aceasta a fluctuat în jurul a 115 voturi. La fiecare scrutin, candidatura rusă a primit doar în jur de o sută de voturi.

Potrivit mai multor diplomaţi, eşecul fără precedent al Moscovei, care a făcut parte din Consiliul Economic şi Social de la crearea sa în 1945, este legat de invazia sa în Ucraina.

"Evident, un număr important de membri ai ONU consideră acum că Rusia nu ar trebui să fie eligibilă pentru a participa în acest Consiliu", a subliniat un ambasador sub protecţia anonimatului, atribuind respingerea sa "anumitor consecinţe ale invaziei Ucrainei".

În istoria ONU, numărul record de tururi de voturi este de 155, care a avut loc între sfârşitul anului 1979 şi începutul anului 1980 pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate.

Consiliul Economic şi Social este unul dintre cele şase organe principale ale Naţiunilor Unite. Acesta are ca misiune să promoveze acţiunea colectivă pentru o lume durabilă şi cuprinde 54 de membri al căror mandat este de trei ani.

De la invazia Ucrainei la 24 februarie, Rusia şi-a pierdut locul în Consiliul pentru Drepturile Omului şi a eşuat la mai multe alegeri să câştige diferite posturi în agenţiile ONU (UNICEF, UN Women), învinsă uneori candidaturile de ultim moment alte altor ţări din Europa de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.