Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia intervine pe canale diplomatice în conflictul din Yemen: Înaintea primii prințului saudit la Moscova, cere coaliției încetarea focului

interfax
putin

Rusia a cerut joi încetarea cât mai curând a luptelor în Yemen, unde forţele pro-guvernamentale au lansat în ajun o ofensivă asupra portului strategic Hodeidah, controlat de rebeli, în pofida apelurilor la reţinere lansate de comunitatea internaţională, relatează AFP, informează Agerpres.

"Această schimbare a cursului evenimentelor este deosebit de alarmantă", mai ales din cauza riscurilor pentru populaţia civilă, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe rus.

"Dacă luptele care au loc în această zonă provoacă întreruperea furnizării de ajutoare alimentare, civilii, care se confruntă deja cu multe probleme, riscă să-şi piardă viaţa", a avertizat ministerul rus.

''Cea mai grea lovitură va fi dată şanselor pentru găsirea unei soluţii politice la criza din Yemen'', a apreciat ministerul rus, cerând încetarea cât mai curând a ostilităţilor în Yemen pentru a da o şansă aplicării iniţiativelor comunităţii internaţionale pentru pace în această ţară.

Vezi și: Autoritățile ruse l-au eliberat din detenție pe Aleksei Navalnîi, organizatorul protestelor față de regimul lui Vladimir Putin

Aceste declaraţii survin în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte joi la Moscova pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman Al Saud cu prilejul deschiderii Cupei Mondiale de Fotbal 2018 cu meciul dintre Rusia şi Arabia Saudită.

Trupe susţinute de coaliţia sub comandament saudit au lansat miercuri un asalt asupra oraşului yemenit Hodeidah, principalul port al ţării, în cadrul celei mai mari bătălii din războiul ce durează de trei ani între alianţa unor ţări arabe şi rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, notează agenţia Reuters.

Asaltul a început după expirarea termenului stabilit de către Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru rebelii houthi, care deţin capitala yemenită, Sanaa, de a preda singurul port aflat sub controlul lor.

Hodeidah, cel mai mare port al Yemenului, reprezintă colacul de salvare pentru majoritatea populaţiei yemenite, care trăieşte în teritoriul controlat de către rebelii houthi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.