Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia întoarce cuțitul în rană: 'Situația de securitate din Kosovo se deteriorează! Trădează intențiile nepașnice'

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Situația din jurul Kosovo rămâne principala provocare de securitate din Balcani și necesită o atenție specială din partea comunității internaționale, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, în timpul unui discurs în cadrul Consiliului de Securitate al organizației mondiale.

"Kosovo rămâne principalul focar de tensiune din Balcani, subminând eforturile de menținere a păcii și stabilității în regiune. Situația de securitate din provincie se deteriorează, de asemenea, în mod constant, necesitând o atenție deosebită din partea comunității internaționale și a Consiliului de Securitate al ONU", a spus el, citat de TASS.

Vezi și: Aleksandar Vucic 'tună și fulgeră': Serbia acuză 'ameninţări şi presiuni' pentru a se alătura sancţiunilor împotriva Rusiei

Șeful misiunii diplomatice ruse a subliniat că "de la începutul anului 2022, în Kosovo au fost înregistrate peste 100 de cazuri de atacuri asupra sârbilor, proprietăților, cimitirelor și altarelor religioase ale acestora", care este "aproape de două ori mai mult decât cu un an mai devreme".

În plus, Nebenzia a remarcat introducerea interdicției Kosovo "privind utilizarea de către sârbi a plăcuțelor de înmatriculare neutre din punct de vedere al statutului, cu amenințarea confiscării transportului în caz de nesupunere". "La sfârșitul lunii iulie, această decizie a Pristinei a adus situația mai aproape de faza fierbinte și aproape a dus la vărsare de sânge", a declarat el.

Diplomatul rus a atras atenția și asupra faptului că "Pristina continuă să ceară noi ajutoare militare din partea Occidentului" și "urmărește desfășurarea unei alte baze americane în regiune, furnizarea de sisteme de război electronic și artilerie cu o rază de tragere de peste 10 km", iar bugetul militar al Kosovo "a atins un volum record, depășind 100 de milioane de euro în acest an, ceea ce trădează intențiile nepașnice" ale autorităților.

Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată la 10 iunie 1999, confirmă faptul că provincia autonomă Kosovo și Metohia face parte din Serbia. Autoritățile kosovare au declarat unilateral independența provinciei în februarie 2008. Peste 60 de țări se opun recunoașterii Kosovo, inclusiv România.

Context

Serbia este un aliat al Rusiei.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a denunţat luni că ţara sa este supusă unor ''ameninţări şi presiuni'' pentru a se alătura sancţiunilor pe care Occidentul le-a impus Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei şi a promis că va ''răbda'' atât cât va putea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.