Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia intoarce spatele Europei? Va livra mai multe gaze Chinei

gazprom

Livrările de gaze naturale rusești spre China prin intermediul conductei 'ruta vestică' le-ar putea depăși pe cele spre Europa pe termen mediu, a declarat duminică la Beijing directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti.

Alexei Miller și directorul companiei energetice chineze CNPC, Zhou Jiping, s-au întâlnit duminică la Beijing pentru a pune la punct acordul cadru prin care Rusia va furniza Chinei gaze naturale prin intermediul conductei 'ruta vestică'. Această ruta va face legătura directă între câmpurile de gaze din Vestul Siberiei și zona de nord vest a Chinei prin Republica Altai.

'Ținând cont de creșterea livrărilor via 'ruta vestică', pe termen mediu volumul gazelor naturale livrate Chinei va fi mai mare decât exporturile europene' a declarat Alexei Miller. Acesta a mai spus că formula de preț pentru gazele naturale rusești livrate Chinei va inclide și o obligație de tip take-or-pay. Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică.

În luna mai a acestui an Gazprom a semnat un prim acord cu CNPC privind livrare a 38 de miliarde meteri cubi de gaze anual către China timp de 30 de ani via 'ruta estică' o conductă de 3.000 de kilometri denumită 'Puterea Siberei'. Livrările prin această primă conductă ar urma să înceapă în 2018. În momentul în care va fi terminată și 'ruta vestică', China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depășind Germania (40 miliarde de metri cubi).

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.