Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia îşi apără decizia de a expulza diplomaţi europeni

AP
Dimitri Peskov

Kremlinul şi-a apărat luni decizia de a expulza diplomaţi europeni, dar a dat asigurări că vrea să îşi "dezvolte" relaţiile cu Uniunea Europeană, criza dintre cele două părţi adâncindu-se odată cu otrăvirea şi apoi trimiterea la închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Expulzările anunţate vineri au fost văzute ca o sfidare în UE, pentru că ele au avut loc în ziua în care şeful diplomaţiei europene Joseph Borrell se afla în vizită la Moscova.

"Rusia a fost şi rămâne interesată de relansarea relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles", a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă "expulzarea unor diplomaţi (...) este consecinţa unor acţiuni întreprinse de unele misiuni străine de la Moscova, în contextul unor tulburări ilegale. Rusia a demonstrat clar că nu intenţionează să tolereze asta", a adăugat el.

Citește și: Explicații oficiale: cine se poate vaccina cu cele trei tipuri de doze în funcție de vârstă

Rusia i-a acuzat pe reprezentanţii diplomatici german, polonez şi suedez că au participat la o manifestaţie ilegală în sprijinul lui Aleksei Navalnîi, pentru a justifica expulzarea lor.

Peskov a spus că Rusia va acţiona "cu hotărâre" în caz de "ingerinţă".

"Însă acest lucru nu înseamnă că vrem să ne îndepărtăm şi să ne agravăm şi mai tare relaţiile (...) Dimpotrivă, avem interesul să le dezvoltăm", a spus el.

La întoarcerea din Rusia, Josep Borrell s-a declarat duminică extrem de îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a lua parte la un dialog "mai constructiv" cu UE şi a făcut apel la liderii europeni "să tragă consecinţele", care ar putea include un nou val de sancţiuni.

Ministerul rus de Externe s-a declarat luni "surprins" de afirmaţiile lui Borrell. Acesta s-a arătat, de altfel, mai conciliant la Moscova, dar asta a fost înainte ca Rusia să anunţe expulzarea unor diplomaţi europeni.

UE a cerut în multe rânduri eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, închis de la 17 ianuarie. UE a acuzat Moscova că refuză să ancheteze otrăvirea acestui adversar al Kremlinului şi a adoptat în replică sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.