Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își pierde influența în Asia de Sud-Est (Kommersant)

Disruptive Asia
ASEAN

Liderii țărilor membre ale Asociației națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) se vor aduna vineri la Phnom Penh. Problema stringentă pentru țările din această organizație este să încerce să oprească violența la Myanmar, unde în 2021 s-a produs o lovitură de stat militară. Însă în Cambogia vin să se întâlnească cu blocul și președintele SUA, Joseph Biden, primul ministru al Chinei Li Keqiang, primul ministru al Japoniei, Fumio Kisida, președintele Coreei de Sud, Yoon Seok-youl. Acest lucru face inevitabil elementul competiției între marile puteri în timpul summitului, cât și la apropiatul forum G20 din Indonezia. Anterior Moscova a organizat la Soci o conferință la nivel înalt cu ASEAN. De această dată președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va veni la întâlnire. Iar la summitul Asiei de Sud-Est Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov.

După cum transmite agenția AP, la conferința ASEAN, în afară de Myanmar se va discuta despre disputele din cauza insulelor din Marea Chinei de Sud, refacerea economiei după pandemie, refacerea comerțului, modificările climatice. Bineînțeles, principalii concurenți în lupta pentru rolul precumpănitor în regiune sunt SUA și China. Cu toate acestea, după începerea acțiunilor de luptă în Ucraina, importanța Asiei de Sud-Est pentru Rusia crește și ea. Ea are nevoie de noi piețe de desfacere pentru produsele energetice și importul de mărfuri care au devenit greu de obținut din Europa.

Thomas Daniel, expert la Institutul pentru Studii strategice și internaționale din Malaysia, afirmă că "fiind prezent la summit, Biden va putea promova interesele SUA și va putea demonstra că SUA își respectă noile angajamente față de regiune. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, nu a fost prezent la summituri sau, ca în 2017, a plecat înainte de încheierea sessiunii Summitului est - asiatic, lăsându-l pe secretarul de stat. Pentru țările din regiune este foarte important cine este prezent personal la întâlniri. De aceea Trump a adus un prejudiciu prestigiului SUA."

Anul acesta ASEAN intenționează să ridice statutul SUA până la nivelul de "partener strategic multilateral". Adică Washingtonul va avea același rang cu Beijingul, căruia i s-a acordat acest titlu în 2021.

Primul ministru al Cambogiei, Hun Sen, care prezidează ASEAN-ul, a invitat Ucraina să fie prezentă la summit. Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, deja a sosit la Phnom Penh. După cum se așteaptă, în cursul vizitei acesta va semna Tratatul de prietenie și colaborare cu ASEAN. La un breafing reporterii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, în legătură cu acest lucru. Aceasta a spus că Rusia nu participă la acest proces.

Delegația rusă condusă de Lavrov va participa la Summitul est-asiatic pe 13 noiembrie. La această reuniune vor participa nu numai state membre ASEAN, ci și parteneri de dialog.

Washingtonul nu a scăpat ocazia să folosească invitația Ucrainei pentru un atac verbal împotriva Moscovei. Daniel Kritenbrink, consilier al secretarului de stat al SUA, a afirmat că aceasta constituie un mesaj puternic din partea ASEAN cum că țările mari nu trebuie să ia ce vor de la vecinii lor mai mici. Diplomatul american a comunicat, de asemenea, că SUA vor cere membrilor ASEAN să intensifice presiunile asupra regimului de la Myanmar pentru a readuce țara pe calea democratică. Myanmar este membră ASEAN, iar organizația a încercat să joace rolul de pacificator după ce militarii au înlăturat guvernul ales în februarie 2021. Autoritățile din Myanmar au fost mai întâi de acord, dar nu au făcut pași reali în întâmpinare. În cele din urmă membrii ASEAN nu au permis conducătorilor din Myanmar să participe la conferințele organizației.

Conflictul dintre Myanmar și ASEAN nu afectează Rusia direct. Federaţia Rusă însă are cu această țară relații de prietenie. Șeful huntei, generalul Min Aun Hlayn, a fost în Federaţia Rusă în repetate rânduri. În Myanmar s-a dus și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Rusia livrează în Myanmar tehnică militară, îi instruiește ofițerii. Când Rusia a început operațiunea militară specială, în ziarul oficial din Myanmar a fost publicat un articol care a aruncat vina pe Ucraina.

La ONU însă s-a întâmplat un incident neobișnuit. În timpul votării în Adunarea Generală a ONU în legătură cu Ucraina, Myanmar a sprijinit rezoluția care condamnă Rusia. Incidentul constă în faptul că locul de reprezentant al Myanmar la ONU este deținut de un om care a fost numit de guvernul civil înlăturat de la putere al țării.

Vasili Kașin, cercetător științific principal în cadrul Școlii Superioare de Economie din Rusia, a remarcat faptul că influența Rusiei în regiune va depinde nu de cine o va reprezenta la summituri. Important este rezulatul operațiunii militare din Ucraina. Acest lucru va determina pe viitor importanța ei politică în Asia de Sud-Est."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.