Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își 'plimbă' bombardierele. Două avioane americane au intervenit prompt

theaviationist.com
bombardier tupolev

Forţele aeriene americane au interceptat luni două bombardiere ruseşti Tu-95 în apropiere de coasta Alaskăi, conform unui anunţ făcut marţi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), transmite AFP, citat de Agerpres.

Două avioane de vânătoare "au interceptat două bombardiere ruseşti Tu-95 Bear-H care intrau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska", conform comunicatului NORAD. Avioanele ruseşti "au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite sau al Canadei", a precizat comandamentul nord-american.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul său aerian naţional, pentru a avea un timp de reacţie suplimentar în cazul unei manevre ostile. Cea a Alaskăi se extinde la aproximativ 320 km de coastă.

Într-o perioadă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Rusia ca urmare a ameninţărilor nucleare din partea Moscovei, armata americană a clarificat că activitatea rusească în zona de identificare a SUA "nu este considerată o ameninţare sau o provocare".

Interceptări ale unor aeronave ruseşti în această zonă foarte aproape de extremul orient rus sunt relativ frecvente.

"NORAD foloseşte o apărare multi-stratificată cu sateliţi, radare la sol, radare de bord şi avioane de luptă pentru a identifica orice aeronavă şi a recunoaşte orice acţiune inadecvată", a avertizat totuşi armata americană."Suntem pregătiţi să folosim o serie de opţiuni pentru a apăra suveranitatea Americii de Nord şi a Arcticii".

Rusia organizează de obicei manevre militare extinse în această perioadă a anului, exerciţiul "Grom", care include în special testarea de rachete balistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.