Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia îşi pregăteşte un punct strategic în Serbia, în apropiere de o bază NATO - FOTO

unimedia
Serghei Soigu

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu este aşteptat în timpul apropiat într-o vizită la Belgrad, a anunţat miercuri un consilier al şefului instituţiei de apărare a Serbiei, Nenad Miloradovic, într-o declaraţie făcută agenţiei de presă RIA Novosti, potrivit agerpres.

"În timpul apropiat, aşteptăm vizita ministrului Serghei Şoigu" la Belgrad, a spus acesta, fără să indice o dată exactă a acestei vizite.

Citeşte şi: Sarah Palin revine în prim-plan şi 'se ia la trântă' cu o mare publicaţie americană

Rusia intenţionează să livreze Serbiei în decursul anului 2017 şase avioane de vânătoare MiG-29, precum şi un lot de vehicule blindate, între care tancuri, relevă în acest context RIA Novosti.

Anunţul privind vizita ministrului Şoigu la Belgrad intervine pe fondul polemicii izbucnite în ultimele luni în legătură cu Centrul umanitar ruso-sârb, creat în 2012, pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă în Serbia şi în alte ţări din regiunea Balcanilor. El se află la Nis, la numai 100 km de o bază NATO.

content-image

Oponenţii apropierii Belgradului de Moscova consideră că, sub pretextul "asistenţei umanitare", Rusia îşi promovează interesele geopolitice în regiune. La rândul său, Moscova cataloghează drept "rău intenţionate" speculaţiile cu privire la caracterul militar sau de spionaj al centrului din Nis, potrivit presei ruse.

La 15 iunie, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat - într-un mesaj televizat adresat naţiunii - că Serbia va decide singură cu privire la soarta Centrului umanitar ruso-sârb de la Nis, fără a ţine cont de recomandări din afară.

content-image

Opoziţia sârbă consideră că acest centru este în realitate utilizat de autorităţile de la Belgrad în jocurile lor politice în raport cu Moscova şi Bruxellesul. Astfel, fostul premier sârb, Zoran ?ivkovic, se opune "flirtului" cu Kremlinul, declarând potrivit ediţiei în limba rusă a postului Euronews că: "Politica guvernului este orientată spre UE, dar unii cred că ar fi bine totuşi să se asigure şi de sprijinul Moscovei. Dar Moscova este interesată ca Serbia să rămână o pietricică în pantoful Europei sau al Americii".

Citeşte şi: China a lansat la apă ultimul tip de distrugător - FOTO

Vizita lui Şoigu la Belgrad a fost precedată de cea a vicepremierului rus Dmitri Rogozin în weekend la Belgrad, unde a discutat despre cooperare bilaterală şi activitatea Centrului din Nis. Cu această ocazie, Rogozin a estimat că mai e cale lungă până când centrul din Nis va începe să funcţioneze la capacitate normală. "Deocamdată acolo este doar un comitet de organizare", a afirmat Rogozin, indicând că un personal format din patru veterani, plus trei câini de pază, nu poate fi numit un centru umanitar, conform postului de televiziune NTV.

Acest centru urma să adăpostească o escadrilă de avioane pentru stingerea incendiilor, precum şi alte echipamente tehnice, capabile să asigure funcţii umanitare. "Nimic din toate acestea nu există", a constatat vicepremierul rus, adăugând că acest centru trebuie să obţină toate imunităţile necesare, ca orice centru internaţional care operează în Serbia, în caz contrar trebuie închis, potrivit RIA Novosti. Serbia tergiversează deocamdată acordarea de statut diplomatic Centrului ruso-sârb din Nis.

Rusia susţine că respectivul centru ar putea oferi asistenţă statelor vecine care se confruntă cu incendii de pădure, notează RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.