Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia lansează acuzații GRAVE la adresa SUA: 'Sunt GROPARUL Tratatului armelor nucleare'

bomba atomica

SUA încearcă să demonteze întregul sistem actual de control al armelor, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, într-un comentariu cu privire la încetarea Tratatului privind Forţele Intermediare (rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune - INF), potrivit EFE şi TASS.

'Destructurarea INF, care prin amploarea consecinţelor sale este comparabilă cu retragerea SUA din Tratatul de apărare antirachetă în 2002, denotă faptul că demontarea sistemului de control al rachetelor şi armelor nucleare de către Washington continuă şi se accelerează', a afirmat Riabkov în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Alexandru Cumpănașu a răbufnit: S-a confirmat că Alexandra a fost victima unei rețele internaționale de răpiri și exploatare de fete!

'Numărul doi' al diplomaţiei ruse a avertizat de asemenea împotriva 'consecinţelor inevitabile negative' pentru întreaga arhitectură de securitate internaţională după încetarea INF şi a riscului declanşării unei noi curse a înarmării pe plan internaţional.

În acelaşi timp, Riabkov a afirmat că Washingtonul şi nu Moscova este 'groparul' Tratatului INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, informează agerpres.ro.

Citește și: Amendă pentru femeia care protesta în fața casei lui Gheorghe Dincă- Care este cauza

'Tocmai SUA au devenit groparul Tratatului. Statele Unite au fost cele care au început şi au finalizat procedura de ieşire unilaterală din acest pact', a afirmat ministrul rus adjunct de externe.

Potrivit acestuia, Moscova s-a pronunţat 'constant' în favoarea menţinerii tratatului de dezarmare şi a 'făcut tot posibilul' pentru prezervarea pactului.

Citește și: Polițistul care l-a convins pe Dincă să vorbească a lucrat la Criminalistică! De unde se cunoaște cu monstrul din Caracal

Cu toate acestea, el a reiterat că Rusia rămâne deschisă la un 'dialog' constructiv cu SUA în probleme privind stabilitatea strategică şi a negat că Moscova, după încetarea INF, ar intenţiona să-şi modifice doctrina militară.

Diplomatul rus a spus că Statele Unite nu au luat măsuri pentru a elimina încălcarea obligaţiilor lor care decurgeau din Tratatul INF, referindu-se la desfăşurarea de lansatoare terestre MK-41, care - potrivit Moscovei - pot fi utilizate la lansarea rachetelor de croazieră ofensive, ceea ce este interzis prin acest pact.

Citește și: Gheorghe Dincă face noi declarații! Luiza ar fi acceptat să facă sex cu el în schimbul unei sume de bani

În acest context, Riabkov a declarat că Moscova nu a cerut Statelor Unite eliminarea bazelor şi a infrastructurii unde acestea şi-au instalat elemente antirachetă, într-o manieră verificabilă, care să fie urmată de inspecţii ruseşti, deşi aceasta ar fi contribuit la consolidarea securităţii Federaţiei Ruse.

În acest fel, oficialul rus a făcut aluzie la solicitarea SUA şi NATO de a distruge noua rachetă rusească 9M729, care - potrivit lor - contravine prevederilor INF.

Citește și: Mama Luizei, apel către autorități:Vreau să fiu și eu contactată, să știm și noi ce se întâmplă

Referitor la posibilitatea unui nou acord în domeniul controlului armelor, Serghei Riabkov a subliniat că Rusia va insista ca în negocierea acestuia 'să se ţină cont de capacităţile nucleare ale Franţei şi Marii Britanii'.

'Odată cu semnarea Tratatului START în 2010, ne apropiem practic de o linie dincolo de care un pas suplimentar este posibil numai dacă sunt luaţi în considerare toţi factorii care afectează stabilitatea strategică şi potenţialul tuturor statelor care au rachete şi arme nucleare', susţine înaltul responsabil diplomatic rus.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! El este noul ministru interimar al Educației

Riabkov s-a referit la Tratatul de reducere a armelor ofensive strategice semnat în 2010 cu SUA, care va expira în 2021, în condiţiile în care Moscova susţine că Washingtonul nu s-a arătat până acum interesat de prelungirea sa.

Preşedintele american Donald Trump a lăsat deschisă anterior uşa pentru negocierea unui nou acord nuclear în contextul încetării INF cu Rusia, care să includă China şi 'alte ţări'.

Citește și: EXCLUSIV Reclamă halucinantă: ‘Monstrul din Caracal ne-a omorât prețurile’

La rândul său, Rusia a salutat propunerea, dar a solicitat guvernului american să specifice 'sfera de aplicare şi cadrul' pactului ipotetic.

În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de externe a avertizat că Rusia va fi obligată să-şi sporească arsenalul de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, în absenţa unui moratoriu reciproc privind desfăşurarea armelor din categoriile respective.

Citește și: SURSE Incompetență sau complicitate? De-abia azi a fost cerut desfășurătorul numărului de pe care a fost sunată mama Alexandrei

SUA şi Rusia s-au retras oficial vineri din Tratatul INF, acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.