Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia lui Putin a intrat într-o nouă eră în planul relațiilor internaționale

Vladimir Putin Donald Trump

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Iulian Chifu pe tema acțiunilor de politică externă a Rusiei lui Putin, dar și a schimbării radicale a abordării globale faţă de Moscova.

Adevarul:

Rusia lui Putin a intrat într-o nouă eră din punctul de vedere al tratamentului la nivel global. Iar rezultatul era de aşteptat în urma suitei de agresiuni vizibile şi mai discrete la care Moscova a supus Occidentul, pe diferite dimensiuni: modificarea frontierelor prin forţa armelor, pentru prima oară după 1975 în Europa respectiv pentru prima oară după războiul din Afganistan, Anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, încălcarea Tratatului Forţelor nucleare cu rază medie în Europa, militarizarea Crimeei şi a Mării Negre, conduită imprudentă şi provocări militare, distorsionarea semnalului GPS în timpul exerciţiilor militare ale NATO, implicarea şi distorsionarea alegerilor americane şi din alte ţări, agresiunile informaţionale, atentatul cu gaz de luptă Novichiok împotriva lui Serghei Skripal, furtul prin dopaj la Jocurile Olimpice şi atacul cibernetic prin hacking la adresa instituţiei şi laboratorului responsabil şi multe altele.
Expunerea acţiunilor agresive de orice tip ale Rusiei
Practic, începând de acum 2 ani, după atacul la alegerile americane, Occidentul a trecut la un program de expunere publică, blamare şi învinovăţire directă a Federaţiei Ruse pentru fiecare agresiune - cu probele ce pot făcute publice expuse, dar şi cu probele secrete împărtăşite pe canalele secrete aliaţilor şi partenerilor. Mijloacele publice şi civile de identificare a autorilor şi trasabilitatea acţiunilor şi mişcărilor sunt atât de penetrante, iar cercetarea elementelor din jurul oricărui incident atât de puternice încât probarea acţiunilor agresive ale Rusiei, considerate sub radar, a început să fie expusă tot mai simplu şi mai des.
Să ne înţelegem: nu e vorba despre un salt al cercetării ştiinţifice care a avut loc peste noapte. Nicidecum. Instituţiile statelor serioase aveau şi până acum la dispoziţie aceste mijloace, iar Rusia ştia foarte bine despre multe din aceste capacităţi. Însă până la această oră, tratarea Rusiei cu deferenţă şi rezervă făcea ca opţiunea generală să fie una rezervată din două motive: evitarea escaladării relaţiilor tensionate cu Moscova şi, respectiv, evitarea expunerii în detaliu a capacităţilor tehnice la dispoziţia instituţiilor occidentale.
Astăzi, roata s-a întors, şi asta pentru că şi Rusia lui Putin procedează deja ostentativ: asasinate purtate direct în state suverane, la adresa persoanelor incomode, utilizarea armelor de distrugere în masă în acest sens, cu efecte asupra cetăţenilor şi a rezidenţilor din aceste state în mod întâmplător, pentru că se aflau în zona atacului asupra victimei – arme radiologice precum Plutoniul radioactiv la Litvinov, armă chimică, Novichiok, la Skripal – dar mai ales vizibilitatea extremă şi afectarea imaginii guvernelor în cauză, care nu pot preveni aceste atacuri şi să-i captureze pe vinovaţi la timp. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

"Nu cred în asta", a declarat preşedintele climato-sceptic despre "evaluarea" comandată de Congresul american şi redactată de peste 300 de oameni de ştiinţă.
Potrivit acestui document publicat vineri, Statele Unite ar putea pierde "sute de miliarde de dolari" până la sfârşitul secolului din cauza gazelor cu efect de seră.
Donald Trump a explicat că a citit "un pic" documentul.
"Nu am fost niciodată atât de curaţi cum suntem acum. Iar asta este foarte important pentru mine. Dar, dacă noi suntem curaţi şi toate celelalte locuri sunt murdare, asta nu e aşa de bine", le-a spus preşedintele american jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă.
"Având în vedere nivelul istoric al emisiilor de gaze cu efecte de seră, pierderile Statelor Unite ar putea atinge sute de miliarde de dolari în mai multe sectoare până la sfârşitul secolului", a avertizat vineri al patrulea raport naţional pentru evaluarea efectelor schimbărilor climatice (Fourth National Climate Assessment). (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete
Echipa de control a misiunii, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), în apropiere de Los Angeles, a anunţat că succesul asolizării a fost confirmat de semnalele transmise spre Pământ de unul dintre cei doi microsateliţi ce fac parte din misiune şi au rămas pe orbita planetei Marte.
Membrii echipei de control a misiunii au izbucnit în urale după ce au primit confirmarea asolizării reuşite. În orele următoare echipa va verifica modul de funcţionare al tuturor instrumentelor de bord ale sondei.
Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight va evalua "semnele vitale" ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.„Exploratorii noştri ştiinţifici roboţi, aşa cum este InSight, pregătesc drumul pentru ambiţioasa misiune de a trimite oameni pe Planeta Roşie”, conform lui Geoff Yoder, administrator asociat al NASA Science Mission Directorate, din Washington.
Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar. După asolizare, InSight va săpa o groapă adâncă şi va încerca să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă şi această planetă telurică are un nucleu fierbinte aşa cum este cel terestru. De asemenea, modulul InSight este dotat cu un seismometru pentru a detecta şi cele mai slabe seisme marţiene. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.