Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, mesaj dur în scandalul minorității românești din Ucraina: 'Așa arată segregarea și manifestările evidente ale nazismului!'

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Autoritățile de la Kiev încearcă să legifereze „segregarea și nazismul” prin adoptarea unei legi privind minoritățile naționale din Ucraina, transmite purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Numai punerea în aplicare a scopurilor și obiectivelor operațiunii militare speciale poate reda poporului rus și reprezentanților altor naționalități din Ucraina dreptul lor de a vorbi fluent limba maternă, de a primi educație în ea, de a-și păstra memoria istorică și de a-și onora eroii, de a restabili statul de drept și respectarea drepturilor omului în Ucraina", a spus Zaharova, transmite TASS.

Zaharova a subliniat că Ministerul rus de Externe a studiat cu atenție legea. "Considerăm că este de datoria noastră să atragem atenția comunității internaționale asupra batjocurii cinice a legiuitorilor ucraineni asupra drepturilor minorităților naționale, încălcând toate obligațiile existente ale acestei țări în cadrul organizațiilor relevante", se arată în raport.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a reamintit că, în 2019, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, după ce a considerat legea vădit discriminatorie "Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", a recomandat Kievului să revizuiască legislația privind drepturile minorităților naționale pentru a o aduce mai aproape de normele europene. "Din păcate, regimul de la Kiev nu s-a grăbit să pună în aplicare aceste recomandări până când Comisia Europeană nu a prezentat cerințe similare în iunie, când a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE, care a stabilit un termen clar până la sfârșitul acestui an", a declarat oficialul rus.

Diplomatul a subliniat că, prin adoptarea acestei legi, autoritățile de la Kiev încearcă să legifereze „segregarea și nazismul”. "Așa arată segregarea și manifestările evidente ale nazismului, pe care Ucraina încearcă să le consolideze la nivel legislativ", a subliniat ea.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a menționat că legea trimisă spre semnare președintelui Ucrainei, de fapt, nu a introdus nimic nou în legislația actuală privind drepturile și libertățile minorităților naționale. "Ungaria și România, care au comunități mari de compatrioți în Ucraina, și-au exprimat deja nemulțumirea profundă față de document. Aceștia au menționat că legea nu a fost elaborată corespunzător cu reprezentanții minorităților naționale, iar propunerile formulate anterior de aceștia au fost ignorate de autorii acesteia", se arată în comunicat. "Așa se manifestă rusofobia, despre care vorbim de mult timp", a adăugat ea. "Din păcate, situația de astăzi este de așa natură încât este inutil să solicităm organizațiilor internaționale să impresioneze Kievul și să-i cerem să-și îndeplinească obligațiile în materie de drepturi ale omului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.