Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia mizează că atractivitatea obligaţiunilor sale este prea mare pentru a fi supuse sancţiunilor occidentale

infonews.ge
steag Rusia UE

Popularitatea obligaţiunilor ruseşti în rândul investitorilor străini ar putea părea că îi face vulnerabili dacă sancţiunile americane ar forţa un exod în masă, dar oficialii ruşi consideră că aceasta este cea mai bună asigurare împotriva oricăror penalizări viitoare, transmite Bloomberg, conform news.ro.

”Poate dacă piaţa ar fi fost mai izolată, probabilitatea aplicării de sancţiuni obligaţiunilor guvernamentale ar fi fost mai mare. Cele mai recente evenimente confirmă că un plan adoptat în urmă cu câţiva ani, de a integra piaţa rusă în piaţa internaţională a fost corect”, a afirmat şeful departamentului pentru datorii al Ministerului de Finanţe rus, Konstantin Vişovski.

Înainte de vânzările provocate de noile sancţiuni anunţate recent de Statele Unite împotriva unor companii şi persoane din Rusia, investitorii străini deţineau un nivel record de obligaţiuni în ruble, de 34%, faţă de aproximativ 27,5% în 2017 şi 21,5% în 2016.

Deocamdată, acesta este şi punctul de vedere al Statelor Unite, unde Departamentul Trezoreriei a recomandat să nu fie urmată o aşa-numită opţiune nucleară de ţintire a obligaţiunilor guvernamentale ale Rusiei, deoarece sancţiunile ar fi prea dăunătoare pentru investitorii americani.

După anunţarea noilor sancţiuni americane, pe 6 aprilie, investitorii străini au vândut masiv obligaţiuni guvernamentale ruseşti pe termen lung, care au înregistrat cea mai slabă evoluţie săptămânală din peste un an.

Statele Unite au extins sancţiunile împotriva Rusiei pentru a include o serie de oligarhi şi companii care fac afaceri cu statul, interzicând investitorilor să deţină obligaţiuni ale unor companii mari, cum ar fi producătorul de aluminiu Rusal.

BlackRock, Stone Harbor Investment Partners şi JPMorgan Chase au cele mai mari deţineri de obligaţiuni denominate în ruble, cu investiţii care totalizează circa 4,9 miliarde de dolari, potrivit datelor obţinute de Bloomberg.

”Din nefericire, situaţia politică este de aşa natură încât orice este posibil. Nu putem exclude nimic, dar am văzut concluziile Trezoreriei referitoare la obligaţiunile ruseşti, care semnalează o probabilitate redusă de introducere a unor astfel de obligaţiuni”, a spus Vişovski.

În opinia vicepremierului Arkadi Dvorkovici, Statele Unite acţionează ”iraţional”, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru sancţiuni împotriva obligaţiunilor sale.

Există deja presiuni asupra obligaţiunilor guvernamentale ruseşti, în urma unui proiect propus în Congresul SUA, care sugerează interzicerea tranzacţiilor cu astfel de obligaţiuni. Piaţa a recuperat însă o parte din pierderi după ce secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a spus că se opune în continuare unei astfel de măsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.