Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia neagă încălcarea Tratatului INF, pe care afirmă că-l ”respectă cu stricteţe”, contrar afirmațiilor Statelor Unite și NATO

rador
Maria Zaharova

Rusia respinge acuzaţiile Statele Unite şi NATO de încălcarea Tratatului INF, un document istoric care interzice o întreagă clasă de arme nucleare, relatează The Associated Press.

”Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, iar partea americană ştie acest lucru”, a declarat marţi, la Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat marţi, în cadrul unei reuniuni NATO, la Bruxelles, că Washingtonul urmează să-şi suspende îndeplinirea obligaţiilor care-i revin prin acest tratat încheiat cu Uniunea Sovietică în 1987 în 60 de zile, din cauza unei presupuse ”înşelăciuni” a Rusiei, informează news.ro.

Miniştrii de Externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi-au exprimat marţi, în cadrul acestei reuniuni, susţinerea faţă de acuzaţiile Washingtonului potrivit căruia un nou sistem de rachete rus încalcă prevederile Tratatului Forţelor nucleare cu rază de acţiune intermediară, semnat de preşedintele american  Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Rusia a respins în mai multe rânduri acuzaţiile Statelor Unite şi a subliniat că acest sistem de rachetă, de tip SSC8, vizat de acuzaţiile americane, nu are raza de acţiune a armamentului nuclear interzisă prin tratat.

Pompeo a anunţat că Statele Unite îşi vor suspenda obligaţiile care le revin în virtutea tratatului în termen de 60 de zile, din cauza presupusei încălcări de către Rusia a prevederilor documentului.

Şeful diplomaţiei americane a anunţat că statele membre NATO susţin acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Moscova a încălcat prevederile Tratatului INF.

”Fie ne ascundem capul în nisip, fie acţionăm împreună cu discernământ” faţă de încălcarea tratatului de către Rusia, a lansat el.

Pompeo a acuzat Moscova de ”înşelăciune cu privire la respectarea obligaţiilor ce-i revin în controlul armamentului” şi a anunţat că un previz de şase luni, prevăzut de tratat înaintea unei ieşiri din acesta, urmează să înceapă peste 60 de zile.

Washingtonul ”ar saluta o schimbare de atitudine a Rusiei”, a declarat Pompeo, adăugând că nu a observat vreun indiciu care să arate că Moscova este susceptibilă să se conformeze prevederilor documentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.