Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia neglijează Marele Nord din cauza războiului din Ucraina

cms.qz.com
rusia-arctica

Forțele militare ale Rusiei din Arctica, în apropierea Norvegiei, s-au redus foarte mult din punct de vedere numeric în comparație cu perioada de dinainte de războiul din Ucraina, a declarat, sâmbătă, generalul Eirik Kristoffersen, șeful apărării norvegiene, potrivit Reuters.

Norvegia face parte din NATO și are o graniță comună cu Rusia în zona arctică. Țara nordică se învecinează cu Peninsula Kola, unde se află cele mai multe dintre armele nucleare ale Rusiei, precum și Flota de Nord, care operează submarinele nucleare rusești.

Vorbind după o reuniune a șefilor apărării din țările NATO desfășurată la Oslo, generalul Eirik Kristoffersen a declarat că președintele rus Vladimir Putin știa „foarte bine" că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia.

„La granița noastră, la granița cu Rusia, mai sunt poate 20% sau mai puține forțe rusești decât erau înainte de 24 februarie 2022. Dacă ar fi crezut că noi amenințăm Rusia, nu ar fi putut să-și mute trupele în Ucraina pentru a lupta în războiul de acolo", a declarat generalul în cadrul unei conferințe de presă.

Acest model de comportament al Rusiei se aplică și în cazul Finlandei care în luna aprilie a aderat la NATO, a adăugat amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO.

Finlanda și Rusia împart o graniță de 1.300 km, iar trupele rusești de-a lungul acestei zone, ca și în cazul Norvegiei, sunt mult sub numărul pe care îl aveau înainte de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.