Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia nu stă în spatele protestelor împotriva Norvegiei. Atunci cine?

norvegia2

Un articol al Alinei Mungiu-Pippidi a stârnit nenumărate controverse în mediul public din România. Autoarea avertizează, nici mai mult, nici mai puțin, că Moscova este cea care instrumentează protestele din România împotriva Barnevernet și statului norvegian.

Unde greșește Mungiu-Pippidi?

Rusia n-are nevoie să organizeze aceste proteste. Protestele sunt organizate poate de comunități religioase solidare cu cazul familiei Bodnariu, la care se adaugă și alți oameni, de alte religii. Dar nici măcar asta nu e relevant. Ca să ai proteste în stradă ai nevoie de multă emoție. Cine a produs această emoție? Putin? Nu. Penticostalii din România? Nu.

Emoția a venit, firesc, dintr-o situație dificil de înțeles. Niște părinți sunt separați de copiii lor după niște reguli contestabile și greu comprehensibile ale unui stat, altul decât România. Regulile nu sunt puse la îndoială doar de românii emoționați (sau alte nații, pentru că au fost și alți copii de imigranți din alte țări în aceeași situație), ci există destule voci în interiorul Norvegiei care chestionează funcționarea instituției Barnevernet.

Nimic rău în asta. Orice regulă trebuie vegheată și contestată.

Unde are dreptate Pippidi?

Da, propaganda lui Putin profită din plin de această ciocnire a țărilor estice cu instituții controversate ale Vestului. Nu e greu să-ți dai seama de asta. E suficient să citești site-urile deja consacrate ale aparatului de făcut fum de la Moscova ca să vezi cum se pune gaz pe foc. Aici nu se vorbește de abuzuri punctuale ale Barneverent, ci despre Norvegia decadentă, anti-creștină, despre programe secrete de furt de copii și alte câte și mai câte năzbâtii conspiraționiste.

Are Norvegia vreo vină că propaganda rusă își face de cap în România, speculând incidentul? Fără îndoială. Modul în care statul norvegian comunică nu doar pe cazul Bodnariu, dar și pe alte cazuri care l-au precedat, este lamentabil. Această absență a unei minime comunicări nu poate lăsa decât coridoare largi tunurilor propagandistice ale lui Putin.

Iar Barnevernet este doar o situație pe care rușii o exploatează abil. Nici criza refugiaților nu le-a scăpat responsabililor cu propaganda de la Moscova. O criză care a reflectat tot o tensiune culturală între Occident și țările din Estul Europei a dat prilejul rușilor să alimenteze fostele lor ”colonii” cu ”informație” menită să amplifice și mai mult spaimele esticilor.

Rușii n-au nevoie să organizeze niciun protest. Ei doar profită și pun paie pe foc. Asta e arta pe care o folosesc abil în România, dar și în alte țări din regiune, pe care ei le cunosc mult mai bine decât occidentalii, din punct de vedere al mentalităților și spaimelor colective. În tot acest timp, occidentalii stau cu mâinile încrucișate, așa cum face Norvegia, sau, pur și simplu, sunt incapabili să construiască o ”contra-narațiune” mai credibilă decât cea produsă în laboratoarele lui Putin.

Propaganda Moscovei este în plină ofensivă. Într-un fel se desfășoară în fostele țări satelit ale Imperiului Sovietic, altfel în țările occidentale. Dar există și pompează la maximum. Abia de curând țările NATO au înțeles că nu mai e de glumă cu noua armă folosit atât de eficient de marea putere răsăriteană în expansiune revanșardă. Și așa au luat decizia să înființeze propria mașinărie de comunicare care să combată propaganda Moscovei.

Forțele democratice occidentale se mișcă greoi, asta se vede cu ochiul liber. Au la dispoziție resurse uriașe cumparativ cu Federația Rusă. Au investit enorm în tehnologie de toate tipurile: militară și comunicațională. Asta le dă zece pași înaintea lui Putin. Nenorocirea e că Putin știe să jongleze cu conținuturile mult mai bine și folosește tot acest know-how venit din Occident la un nivel mult superior occidentalilor.

Nu rușii au inventat blogosfera, dar o folosesc foarte eficient pentru propagandă. Cele mai frumoase teorii ale comunicării și manipulării vin din Occident, dar rușii le pun în practică cu mult succes. Cu siguranță rușii au o responsabilitate pentru diferențele culturale și instituționale între Vestul și Estul Europei, dar, de un sfert de secol, banii occidentalilor n-au reușit să niveleze aceste discrepanțe.

Poate cineva să oprească această armă bine mânuită de Putin? Greu de crezut. Dar dacă nu o poți opri, folosește-o în favoarea ta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.