Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaje pesimiste din mijlocul armatei ucrainene: Rușii înaintează încet, dar constant. Contraofensiva nu a însemnat nimic

Twitter
armata ucraina soldati ucraineni

Volodimir Demcenko, un regizor ucrainean de film ajuns soldat, spune că, în pofida declarațiilor optimiste, luptele din estul Ucrainei continuă în aceeași notă, cu progrese lente dar constante ale forțelor armate ruse.

Acesta afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că „încetul cu încetul vocile voioase care preziceau 'sfârșitul lui Putin', înfrângerea armatei rusești, etc. încep să dispară iar acest lucru este plăcut deși, în general, veștile despre Ucraina tind să treacă în plan secund”.

Militarul ucrainean afirmă însă că acest lucru nu reprezintă o tragedie, ci doar un „adevăr al vieții”.

El spune că din interiorul luptelor situația se vede ca un roller coaster: „Uraa! Distrugem depozite de muniție rusești în fiecare zi; oh nu! Au omorât prizonerii noștri!; Uraa! Le-am distrus baza aeriană!; oh, nu! încă un alt sat sau oraș ne-a fost luat”.

„Așa poți înnebuni și nu este o metaforă. Iar, de fapt, războiul continuă la fel cum a făcut-o din luna aprilie: ocupanții avansează încet dar constant de-a lungul a aproape întreaga linie a frontului, cu excepția sudului”, spune Demcenko.

Acesta amintește că primele trupe rusești au intrat duminică în Bahmut, oraș apărat de batalionul din care face parte.

Soldatul ucrainean se declară pesimist cu privire la ofensiva din sudul țării

„Iar în sud, unde a fost anunțată o contraofensivă majoră, nimic nu s-a întâmplat și se pare că nu se va întâmpla. Eu cred că a fost un truc care să îi distragă pe ruși din Donbas și să își disperseze grupurile de aici. Asta pare să le fi încetinit progresul dar nu l-a oprit”, mai scrie militarul ucrainean.

El afirmă de asemenea că în unele zone ale frontului artileria rusească o depășește pe cea ucraineană de zece ori și „există locuri în care artileria noastră nu este deloc prezentă”.

„Prin urmare, dacă cineva spune ceva despre paritate, scuipați în ochii acelui prost. Ucraina încă încearcă doar să oprească această urgie”, susține el.

Cu toate acestea, Demcenko vede și unele lucruri pozitive pentru ucraineni, afirmând că atacurile infanteriei rusești „nu mai sunt atât de masive fiindcă armata ucraineană le-a provocat pierderi fără precedent iar acesta este sfântul adevăr”.

„Este adevărat că pierderile noastre nu sunt mult mai mici + zeci de mii de civili uciși”, adaugă el.

Ce ar urmări rușii prin atacurile de la Zaporojie

Soldatul ucrainean mai afirmă că este convins că rușii au început să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie pentru a negocia un armistițiu:

„Ei au nevoie de el, dar nu chiar acum fiindcă zone extinse din regiunile Donețk și Lugansk încă se află sub controlul Ucrainei - dar în curând, la sfârșitul lui septembrie, octombrie”.

Demcenko se declară îngrijorat de acest scenariu, afirmând că Europa va fi fericită cu situația deoarece o va vedea drept o șansă acordată păcii.

„O rană însângerată se va deschide în centrul Europei, zeci de orașe vor rămâne în ruină timp de ani și ani de zile, la fel cum orașele din Georgia stau pe loc”, avertizează acesta.

Militarul ucrainean vorbește despre lecțiile războiului declanșat de Putin

„Apoi, rușii vor organiza referendumuri în regiunile Herson și Zaporojie. Bineînțeles că nimeni nu le va recunoaște dar cui îi mai pasă de recunoașterea internațională în ziua de azi? Dreptul internațional este distrus. În câțiva ani Rusia va pretinde eliberarea unor noi republici de Ucraina”, afirmă soldatul.

Deși este conștient că mesajul său este unul pesimist, Demcenko afirmă că este convins că războiul din Ucraina va duce la prăbușirea Rusiei:

„Cred cu adevărat asta. Dar văd de asemenea că Ucraina și viețile noastre sunt prețul pentru asta. Orașele noastre în ruină, familii împrăștiate în jurul lumii, zeci de mii de morți și doar ce a început”.

„Din nou, aceasta nu este o tragedie - este o lecție importantă. Pentru Ucraina lecția este că statalitatea și libertatea nu vin fără o luptă iar pentru Lumea Liberă că, în pofida progresului și nivelului ridicat de confort, pericolul de a cădea în haos încă există”, își încheie Volodimir Demcenko mesajul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.