Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pregătește o alternativă la Jocurile Olimpice: Propunerea făcută de Vladimir Putin

Administratia Prezidentiala rusa
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri guvernului său să organizeze în 2024 Jocurile BRICS (alianţă din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), ca alternativă la Jocurile Olimpice, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Putin i-a dat premierului Mihail Mişustin termen până la 1 iulie pentru a prezenta propuneri în acest sens, potrivit Kremlinului.

Această chestiune ar putea fi tratată la summitul BRICS care va avea loc la Johannesburg în august, unde liderul rus ar putea călători.

La începutul lunii mai, Putin i-a acuzat pe oficialii organizaţiilor sportive internaţionale că "fac rău mişcării olimpice internaţionale", în condiţiile în care, în opinia sa, sportul ar trebui să servească drept punte între popoare şi ţări, "mai ales când există conflicte".

Iniţiativa aparţine ministrului sportului, Oleg Matiţin, care în martie a propus şi găzduirea primelor Jocuri ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), care include ţări precum China, India, Pakistan şi republicile din Asia Centrală.

"Misiunea noastră comună este să facem tot posibilul pentru ca sportivii şi competiţiile internaţionale majore să nu fie obiectul unor jocuri politice. Acest lucru este posibil doar în condiţii de egalitate în drepturi şi respect între toţi participanţii săi", a spus Matiţin.

Rusia s-a concentrat în ultimele luni pe obţinerea de sprijin pentru a-şi apăra participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda faptului că Ucraina şi multe ţări occidentale se opun acesteia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Recent, asociaţiile comitetelor olimpice din Asia şi Africa şi-au dat acordul în vederea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat în martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi "cu titlu individual", cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina. CIO a respins totodată participarea echipelor naţionale şi a sportivilor care susţin războiul sau aparţin unor cluburi legate de Armată şi forţe de securitate, precum CSKA Moscova.

Potrivit lui Matiţin, dacă sportivii ruşi participă la fazele de calificare ale disciplinelor lor şi condiţiile CIO nu se schimbă semnificativ, "numărul maxim de participanţi din partea rusă va fi de aproximativ 180 de sportivi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.