Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Rusia promite că dezlănțuie iadul în Ucraina, după atacul ucrainenilor în Belgorod: 'Nu rămâne nepedepsit!' / UPDATE

Al-Jazeera
Belgorod

UPDATE 30 decembrie, ora 22.40: Rusia anunță că bilanțul atacului ucrainean asupra Belgorod a crescut la 18 morți și 111 răniți

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram că atacul ucrainean de sâmbătă asupra capitalei provinciei ruse Belgorod a ucis 18 persoane și a rănit 111. Oficialii ruși au anunțat anterior un bilanț de 14 morți și 108 răniți, relatează Rador Radio România,

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Rusia promite că dezlănțuie iadul în Ucraina, după atacul ucrainenilor în Belgorod: 'Nu rămâne nepedepsit!'

14 persoane au murit şi 108 au fost rănite într-un atac ucrainean, sâmbătă, la Belgorod, un oraş rusesc aflat nu departe de graniţă, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Atacul ucrainean, la care Vladimir Putin a promis o ripostă, intervine după ce cu o zi înainte Moscova a efectuat cel mai amplu atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului, omorând 39 de oameni, potrivit celui mai recent bilanţ, relatează AFP şi Reuters, informează News.ro.

"Potrivit celor mai recente informaţii, 12 adulţi şi doi copii au murit la Belgorod. În plus, 108 persoane, inclusiv 15 copii, au fost rănite", a scris pe Telegram Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Imaginile publicate de autorităţi au arătat maşini în flăcări şi clădiri cu geamurile sparte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "informat" despre aceste atacuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse. Moscova a anunţat că atacul asupra Belgorodului nu va rămâne "nepedepsit", acuzând direct armata ucraineană.  Un bilanţ anterior indica zece persoane moarte la Belgorod, inclusiv un copil, şi 45 de răniţi. Loviturile ucrainene s-ar fi abătut asupra centrului oraşului Belgorod, capitala regiunii ruse cu acelaşi nume aflate în sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că o zonă rezidenţială a fost lovită şi i-a îndemnat pe toţi locuitorii să se mute în adăposturi antiaeriene, în timp ce sirenele răsunau în jurul oraşului Belgorod.

Vezi si: Urmează zile crâncene: Rusia masează trupe impresionante la granița cu Ucraina / Aproape 20.000 de soldați, înarmați până-n dinți

Context

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a suferit, ca şi alte zone de frontieră ruseşti, bombardamente şi atacuri cu drone pe tot parcursul anului, pe care autorităţile ruse le-au atribuit Ucrainei.

Imagini postate de agenţia de stat RIA au arătat cel puţin trei maşini în flăcări, iar alte imagini postate online arătau fum negru care se ridica din oraş.

Doi localnici au declarat pentru Reuters că au văzut rachete de apărare antiaeriană ridicându-se pe cer, urmate de explozii în aer şi apoi de alte explozii mai puternice.

Ziarul Kommersant a citat o sursă apropiată Comitetului rus de Investigaţii care a declarat că rachetele lansate de un lansator multiplu de rachete din regiunea ucraineană Harkov au lovit un patinoar din piaţa centrală a Catedralei, un centru comercial, clădiri rezidenţiale şi o maşină.

Poziția Ucrainei

Kievul nu a făcut deocamdată niciun comentariu, dar rareori revendică responsabilitatea pentru atacuri în interiorul teritoriului rus. Agenţia de ştiri ucraineană RBC-Ucraina a citat însă surse, care au declarat că forţele ucrainene au lovit obiective militare din Belgorod ca răspuns la bombardamentele ruseşti asupra oraşelor ucrainene din ziua precedentă.

Atacul de vineri

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022 în ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială", a declanşat vineri cel mai amplu atac aerian al său din timpul războiului. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că, potrivit celui mai recent bilanţ, 39 de civili au fost ucişi şi aproape 160 au fost răniţi în loviturile asupra oraşelor şi infrastructurii din Ucraina. În jur de 120 de localităţi au fost vizate de rachetele şi dronele ruse, a precizat Zelenski.

Pe de altă parte, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, care se învecinează de asemenea cu Ucraina, a declarat sâmbătă că un copil a fost ucis în urma unor lovituri asupra unor "obiective civile" în două sate, fără a preciza când au avut loc atacurile.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale antiaeriene au distrus 13 rachete ucrainene deasupra regiunii Belgorod, iar Gladkov a declarat că o persoană a fost ucisă şi patru rănite. De asemenea, Moscova a spus că anihilat 32 de drone ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.