Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia propune un nou acord cu OPEC pentru a opri prăbușirea prețului petrolului

OPEC
OPEC

Un nou acord de tipul OPEC +, între statele membre ale organizaţiei şi producători de petrol din afara acesteia ar putea fi posibil dacă ar participa şi alte ţări, a declarat Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran al Rusiei, adăugând că ţările ar trebui să coopereze şi pentru a atenua recesiunea economică provocată de pandemia de coronavirus. Preţurile petrolului au scăzut vineri cu circa 5%, transmite Reuters.

Pactul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători, inclusiv Rusia (cunoscut sub numele de OPEC +), destinat limitării producţiei de petrol pentru a sprijini preţurile, s-a destrămat la începutul acestei luni, provocând scădere accentuată a preţurilor ţiţeiului.

"Sunt necesare acţiunile comune ale ţărilor pentru redresarea economiei globale ... Aceste acţiuni comune pot avea loc şi în cadrul acordului OPEC +", a declarat Dmitriev, şeful Fondului Rus de Investiţii Directe.

Dmitriev şi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, au fost principalii negociatori ai Rusiei în acordul de producţie cu OPEC. Actualul acord expiră la 31 martie.

„Suntem în contact cu Arabia Saudită şi cu o serie de alte ţări. Pe baza acestor contacte, vedem dacă numărul membrilor OPEC + va creşte şi alte ţări se vor alătura, existând posibilitatea unui acord comun pentru echilibrarea pieţelor petroliere", a spus Dmitriev.

Acesta a refuzat să spună cine trebuie sau ar putea fi membrii noului acord. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat săptămâna trecută că se va implica în războiul preţurilor petrolului dintre Arabia Saudită şi Rusia la momentul potrivit.

Dmitriev a mai spus că o criză economică globală este inevitabilă, întrucât ponderea datoriei globale faţă de produsul intern brut mondial a crescut la 323%, de la 230% la un moment declanţării crizei economice mondiale din 2008. Virusul a declanşat-o, a adăugat el.

„Eforturile de a restabili relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite sunt acum mai importante ca oricând, vom depune toate eforturile şi sperăm că Statele Unite vor înţelege, de asemenea, că acest lucru este necesar”, a spus el.

Fondul Rus de Investiţii Directe şi partenerii săi au produs până în prezent 500.000 de truse de testare a coronavirusului, dar intenţionează să crească producţia la 2,5 milioane de truse pe săptămână.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, joi, că speră că Rusia va învinge coronavirusul în 2-3 luni, în condiţiile în care numărul total al ruşilor infectaţi, inclusiv unii apropiaţi elitei ţării, a trecut de 1.000, iar patru oameni au murit.

Preţul petrolului Brent a închis vineri în scădere cu 5,35%, la 24,93 dolari pe baril,, iar pe ansamblul săptămânii cu circa 8%.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât vineri cu 4,82%, la 21,51 dolari pe baril. În timpul săptămânii, cotaţia petrolului WTI a scăzut cu peste 3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.