Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia publică primul manual de istorie despre războiul din Ucraina

playtech.ro
putin romania

Rusia publică primul manual de istorie despre războiul din Ucraina

Ucraina are autorități neonaziste, iar Rusia este victima unei blocade economice occidentale, sunt câteva dintre tezele susținute de primul manual de istorie care cuprinde războiul izbucnit în februarie 2022 și care a ajuns astăzi în școlile rusești în prima zi a curs, relatează La Razon citat de Rador.

Unul dintre autorii acesteia, Vladimir Medinski, fost ministru al Culturii și consilier prezidențial, a considerat că ar fi "o aberație" să nu includă în text campania militară începută cu puțin peste 18 luni în urmă.

Elevii din ultimii doi ani de gimnaziu (16-18 ani) vor trebui să învețe capitolul intitulat "Rusia de azi. Operațiune militară specială" o inițiativă a președintelui Vladimir Putin, mare pasionat de a le da lecții de istorie rușilor.

Pentru aceasta, manualul a fost nevoit să reducă spațiul dedicat altor subiecte, ceea ce a stârnit critici dure din partea a numeroși experți, care consideră că manualul nu se bazează pe surse istorice și se limitează la repetarea lozincilor propagandistice apărate de Kremlin.

Autorii manualului acuză direct Occidentul că promovează "rusofobia"și izbucnirea revoluțiilor în spațiul post-sovietic pentru a realiza dezintegrarea Federației Ruse și controlul asupra resurselor acesteia.

"Principalul berbec" al acestei politici ar fi Ucraina, o țară în care, de la căderea URSS în 1991, o întreagă generație de locuitori a fost educată să urască Rusia și să susțină "ideile neonaziste", potrivit presei locale.

"Ucraina este un stat ultranaționalist", în care disidența este persecutată și "tot ce este rusesc" este considerat ostil, se subliniază, punând sub semnul întrebării independența țării vecine, una dintre tezele preferate ale lui Putin.

Acesta subliniază că operațiunea militară specială a reunit toți rușii din februarie 2022, indiferent de vârstă și profesie, și că a fost creat un adevărat cult al eroilor ruși ai războiului.

El acuză Ucraina că folosește civilii ca "scuturi umane", asigurând totodată că armatei ruse i s-a ordonat să nu tragă niciodată în zonele locuite.

"Trageți propriile concluzii despre noua tactică militară a Ucrainei", spune el, adresându-se cititorului. Manualul a fost criticat pentru că abordează elevii de pe poziții doctrinare, cum ar fi îndemnul de a nu avea încredere în minciunile despre război răspândite de oponenții Kremlinului.

"După plecarea companiilor străine, multe piețe vă sunt deschise (...) Nu ratați ocazia. Astăzi, Rusia este cu adevărat o țară cu mare potențial", spune el.

La finalul acestui capitol se află o hartă a Rusiei, care cuprinde teritoriul celor patru regiuni ucrainene anexate de Kremlin în urmă cu un an - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjia -, deși armata rusă nu le controlează nici pe departe.

La rândul său, manualul nu face aluzie la progresul campaniei militare, în care Rusia a obținut cu greu victorii notabile de la jumătatea anului 2022, cu excepția capturarii oraşului Bahmut de către Grupul Wagner în luna mai a acestui an. Între timp, trupele ucrainene au reușit să recucerească câteva sute de kilometri pătrați pe frontul de sud de la începutul contraofensivei lor pe 4 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.