Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pusă la zid de miniștri de externe din 11 state: Ocuparea ilegală a Crimeei a înfuriat Europa

Unsprezece miniştri de externe au semnat un editorial publicat miercuri de ziarul britanic The Guardian, în care condamnă ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia, acum cinci ani, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Înregistrare BOMBĂ cu viceprimarul Capitalei, despre incidentele din 10 august: 'Te fac de râs, să termin, să scap țara de niște nenorociți' (AUDIO)

În articol se menţionează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, apreciată ca o dovadă de dispreţ faţă de dreptul internaţional şi o ameninţare gravă la adresa securităţii în Europa. Miniştrii cer o reacţie unanimă şi viguroasă din partea Uniunii Europene faţă de acest act condamnat de comunitatea internaţională. Referendumul organizat de Rusia în Crimeea în martie 2014, pentru a confirma anexarea, este considerat ilegitim.

Semnatarii articolului reamintesc că misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului şi alte organizaţii internaţionale au informat despre încălcări grave ale drepturilor minorităţii tătare, ale etnicilor ucraineni, ale minorităţilor religioase şi ale activiştilor din societatea civilă din Crimeea.

Este consemnată şi construcţia de către Rusia a podului peste strâmtoarea Kerci - o altă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei; podul este folosit ca instrument pentru întârzierea traficului maritim spre şi dinspre porturile ucrainene din Marea Azov. În noiembrie 2018, nave ucrainene au fost atacate şi confiscate de marina militară rusă în apropierea strâmtorii Kerci, iar echipajele au fost arestate; miniştrii cer eliberarea lor.

Editorialul este semnat de miniştrii de externe Edgars Rinkevics (Letonia), Pavlo Klimkin (Ucraina), Sven Mikser (Estonia), Linas Linkevicius (Lituania), Jacek Czaputowicz (Polonia), Margot Wallström (Suedia), Anders Samuelsen (Danemarca), Chrystia Freeland (Canada), Teodor Meleşcanu (România), Jeremy Hunt (Regatul Unit) şi Tomas Petricek (Cehia). Textul poate fi citit integral la adresa de internet https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/27/west-crimea-ukraine-russian-occupation .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.