Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pusă la zid de Ucraina la Curţii Internaţionale de Justiţie: Incredibilele acuzaţii la adresa Moscovei

rusia ucraina

Ucraina a acuzat marţi Rusia, în justiţia internaţională, de faptul că ”neagă ceea ce ştie întreaga lume” despre responsabilitatea Moscovei în războiul cu separatişti proruşi în estul ţării, şi că nu a oprit ceea ce Kievul denunţă drept ”acte de terorism”, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Rusia (...) caută să se exonereze de responsabilitatea sa”, a denunţat, în faţa judecătorilor Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), adjuncta ministrului ucrainean de Externe Olena Zerkal.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

”Rusia nu a făcut nimic pentru a evita ca reprezentanţi ruşi de rang înalt şi alte persoane ruse să finanţeze terorismul în Ucraina”, a acuzat ea.

Moscova şi Kievul se înfruntă, săptămâna aceasta, la CIJ, principalul organ judiciar al ONU, într-o acţiune în justiţie intentată în 2017 de către Ucraina, în cadrul Convenţiei internaţionale pentru reprimarea finanţării terorismului şi Convenţiei internaţionale privind eliminarea tutuor formelor de discriminare rasială.

Ucraina cere ca Moscova să pună capăt ”oricărei susţineri” a rebelilor care acţionează pe teritoriul său şi a ceea ce denunţă drept o ”campanie de ştegere culturală” în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Kievul reclamă de asemenea despăgubiri în contul unor atacuri comise, acuză el, asupra unor civili - şi anume distrugerea în zbor a avionului care efectua zborul MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines, în 2014, soldată cu 298 de morţi.

O echipă de anchetatori internaţionali a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât cu o rachetă de concepţie sovietică, de tip Buk, trasă de o baterie mobilă adusă din Rusia.

Moscova dezminte orice implicare.

”Atitudinea de a tărăgăna” a Rusiei este o ”încălcare directă” a dreptului internaţional, a denunţat Zerkal.

”Ce a făcut Rusia? A împiedicat ea finanţarea terorismului în Ucraina? Nu. Ne-a ajutat ea să găsim autorii unor acte teroriste? Nu””, a declarat ea.

”Rezultatul: zborul MH17 a fost doborât, au fost comise atentate cu bombă, rachete au căzut în cartiere rezidenţiale. Sute de persoane au fost ucise sau rănite, mii au fost intimidate”, a continuat ea.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

”Dacă Rusia ar fi acţionat respectând” dreptul internaţional, ”aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat”, a denunţat ea.

În prima zi de audieri, luni, la Haga, unde se află sediul CIJ, Rusia a apreciat că Kievul nu a prezentat vreun element nou de probă care să demonstreze presupusa sa susţinere a rebelilor separatişti proruşi.

Moscova a respins, de asemenea, competenţa CIJ în acest caz.

CIJ, înfiinţată după al Doilea Război Mondial cu scopul de a soluţiona diferende între state, audiază dosarul până vineri.

Războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, care a izbucnit în urmă cu cinci ani, s-a soldat cu 13.000 de morţi, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.