Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia reia asaltul asupra Republicii Moldova

agroalimentare fructe legume

Rusia este pregătită să reia importul de fructe proaspete din Republica Moldova, în special al fructelor de sezon, cum ar fi cireşe, prune, piersici, nectarine sau caise, se menţionează într-o declaraţie dată publicităţii marţi seară de Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova (Rosselhoznadzor) şi citată de Sputnik.md. 

Această declaraţie intervine în urma discuţiei telefonice purtate marţi de şeful adjunct al Rosselhoznadzor, Iulia Şvabauskene, şi directorul Agenţiei naţionale pentru protecţia consumatorilor din Republica Moldova, Iuri Carp. 

Convorbirea telefonică a avut loc la iniţiativa Chişinăului, care şi-a exprimat dorinţa de a furniza pe piaţa rusă fructe de sezon, indică biroul de presă al Serviciului de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova. 

Responsabila Rosselhoznadzor a subliniat că livrările de cireşe, prune, piersici, nectarine şi caise ar putea fi reluate doar după ce experţii ruşi se vor fi familiarizat cu activitatea Agenţiei naţionale pentru protecţia consumatorilor din Republica Moldova, precum şi cu activitatea filialelor acesteia în regiuni. 

Partea rusă intenţionează în acest caz să instituie o monitorizare privind securitatea biologică în locurile de cultivare a fructelor în Republica Moldova, precum şi mecanisme de certificare fitosanitară a produselor exportate. 

Moscova şi Chişinăul urmează să convină acum asupra datei acestor inspecţii, iar până atunci Rosselhoznadzor aşteaptă din partea autorităţilor moldovene informaţii despre producţia anumitor tipuri de produse vegetale, precum şi rezultatele monitorizărilor fitosanitare ale culturilor destinate exportului din ultimii trei ani. 

Rusia a impus încă din iulie 2014 restricţii la importurile de produse agricole din Republica Moldova ca urmare a semnării de către aceasta din urmă a Acordului de asociere la UE, avertizând că va lua 'măsuri de protecţie' dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.