Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt oficial rus: Rusia ar putea încerca într-o zi să revendice Alaska de la SUA

Yale E360
Alaska

Un oficial rus de rang înalt a amenințat săptămâna aceasta SUA cu privire la înghețarea activelor rusești, îndemnându-le să își amintească faptul că Alaska a fost cândva parte a teritoriului Rusiei.

"America să își amintească întotdeauna: există o parte a teritoriului său care este Rusia - Alaska", a declarat miercuri Viaceslav Volodin, un aliat al lui Putin și președinte al camerei inferioare a parlamentului rus, potrivit mai multor instituții media, relatează businessinsider.com.

"Atunci când încearcă să își însușească bunurile noastre în străinătate, ar trebui să fie conștienți că și noi avem ceva de revendicat", a adăugat Volodin în remarci preluate de Associated Press și de publicația rusă RBC News.

Potrivit RBC News, Volodin a făcut referire și la o sugestie făcută de vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, potrivit căreia în Alaska ar putea fi organizat un referendum pe această temă.

Vezi și: Un înalt oficial rus face glume după demisia lui Johnson: 'A plecat clovnul!'

Istoric

Statele Unite au cumpărat teritoriul Alaska de la guvernul rus în 1867. La acea vreme, SUA au semnat un cec de 7,2 milioane de dolari pentru a plăti pentru Alaska, împreună cu un Tratat de cesiune care a confirmat achiziționarea teritoriului.

În prezent, Alaska comemorează în fiecare an, la 18 octombrie, Ziua Alaskăi, marcând ziua în care teritoriul a fost transferat de la Rusia la SUA. Alaska a fost admisă în Uniune în 1959.

Medvedev a făcut referiri la indigen

În alte comentarii făcute miercuri, Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe Telegram o lungă tiradă în care a criticat "orice încercare de a crea tribunale sau curți" pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina.

"Nu va funcționa cu Rusia, ei știu bine acest lucru", a scris Medvedev. "De aceea, câinii putrezi ai războiului latră într-un mod atât de dezgustător".

Avertizând că ar fi "absurd" să încerci să "pedepsești o țară cu cel mai mare potențial nuclear", Medvedev a criticat, de asemenea, SUA pentru că încearcă să "răspândească haosul și distrugerea în întreaga lume de dragul "democrației adevărate".

"Întreaga istorie a SUA, de la vremurile de subjugare a populației indigene indiene, reprezintă o serie de războaie sângeroase", a scris Medvedev, făcând referire la alte acțiuni ale SUA, precum bombardarea Hiroshimei și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și implicarea sa în războiul din Vietnam.

"A fost cineva tras la răspundere pentru aceste crime? Ce tribunal a condamnat marea de sânge vărsată de SUA acolo?". a întrebat Medvedev.

Comentariile lui Medvedev nu au fost prima dată când rușii i-au amenințat pe aliații Ucrainei cu războiul nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.