Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia revine la vremea lui Stalin: Ce a devenit obligatoriu

rusia

Turcia trece prin grave probleme după puciul eşuat, dar nu doar acolo sunt dificultăţi imense. Şi în Rusia se întâmplă lucruri extrem de grave. Ultimele măsuri şi decizii ale autorităţilor amintesc de dictatura lui Stalin.

Adoptarea „legi anti-teroriste” reînvie practica denunțurilor din Rusia, scrie pe paginile Gazeta Wyborcza jurnalistul polonez Vaclav Radzivinovich. El observa ca, recent adoptatul pachet de legi anti-terorism, poreclit după initiator – pachetul Iarovaia – pedepsește nedenunțarea. E adevarat, pedepsele nu sunt la fel de aspre ca pe vremea lui Stalin. În Rusia modernă, pentru nedenunțare cetateanul rus risca doar un an de închisoare.

Citeşte şi: Rusia face exerciții militare în care simulează invadarea Moldovei

Dar arta scrierii unui denunț devine din ce în ce mai importanta și rușii au de învatat de la „maestrii” moderni, se spune în articol. Un astfel de „maestru” al scrisorilor anonime este activistul ortodox din Novosibirsk Iuri Zadoi. El este cel care a scris anonima împotriva membrilor grupului Pussy Riot, dupa spectacolul scandalos oferit într-o catedrală din Moscova. Ca rezultat, fetele au fost trimise în puscarie. Și tot in urma denunturilor sale a fost scos din repertoriul unui teatru din Rusia opera „Tannhäuser” de Richard Wagner, pentru că ”produsul” ar fi „insultat sentimentele credincioșilor”. Apoi, în Novosibirsk a fost interzis concertul trupei „Leningrad”, deoarece s-a dovedit că solistul Serghei Șnurov este „blestemat”.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vântu loveşte şi în legendele sportului: Ce mare nume din gimnastică e pe lista neagră

Autorul ne amintește, de asemenea, modul în care rusul Maxim Kormelițki a fost aruncat un an in spatele gratiilor pentru ca a postat pe blogul său un comentariu sarcastic sub imaginea unor oameni care se scalda într-o copca de gheață de Bobotează. Oricum, în denunturi este obligatoriu „sa te manifesti creativ”. Un grup de consilieri ortodocși din Samara a vrut să pună în scaunul de director al teatrului local o persoana ”credincioasa”. Așa ca l-au denuntat pe actualului director Valery Grișko despre care au scris ca, în filmul „Leviathan”, l-a jucat pe preot atât de „bine” că personajul său s-a dovedit a fi foarte negativ.

Citeşte şi: Dacian Cioloş iese la atac: 'Am găsit doar aberaţii în Codul Fiscal'

Recent, publicatia „Novaia Gazeta” a oferit un ghid pentru autorii de denunțuri. Potrivit ghidului, fiecare scena de viață, conflict profesional trebuie neapărat să fie traduse în câmpul politic. Obligatoriu să se facă referire la una dintre noile legi anti-teroriste si sa se spuna ca cei impricinuiti sunt fie „agenți străini”, fie persoane care primesc finanțare din străinătate. De asemenea, un denunta trebuie sa fie însotit de un citat din Vladimir Putin. Acesta va da textulului „soliditate” și va dovedi ”loialitatea autorului”, – se spune în articol. Conform unui sondaj recent, s-a aflat că 23% dintre cetățenii ruși și-au spionat si denuntat colegii la cererea conducerii. Cu toate acestea, aproximativ doar 9% sunt dispuși să scrie o plângere doar de dragul carierei, conform paginaderusia.ro.

Citeşte şi: Victor Ponta îşi 'curentează' duşmanii: Atac dur la adresa lui Traian Băsescu şi a tehnocraţilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.