Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se înfoaie la UE, după ordinul ca avioanele să ocolească Belarusul: 'Iresponsabil, pune în pericol securitatea pasagerilor'

capital.ro
zboruri

Rusia denunţă decizia Uniunii Europene (UE) de a le cere companiilor aeriene europene să ocolească Belarusul, după ce a acuzat Minskul de deturnarea unui avion Ryanair, cu scopul de a-l aresta pe ziaristul opozant Roman Protasevici şi pe partenera rusă a acestua, relatează AFP.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat vineri un comportament ”iresponsabil care pune în pericol securitatea pasagerilor”.

”A venit timpul ca Bruxellesul să înveţe să ia măsuri care să fie făcute cu adevărat pentru securitatea cetăţeanului”, apreciază ea.

În opinia sa, ”rutele anumitor zboruri le creează probleme colosale cetăţenilor”.

Statele membre UE au cerut luni companiilor aeriene europene să ocolească spaţiul aerian belarus, după deturnarea avionului Ryanair care asigura o legătură între Grecia şi Litiania, două sate membre UE, sub pretextul unei false alerte cu bombă, cu scopul de a-l aresta pe opozantul Protasevici, scrie News.ro.

Rusia consideră că aliatul său belarus, care dă asigurări că a acţionat cu bună-credinţă, a depus eforturi să dea dovadă de transparenţă şi că sancţiunile europene sunt premature, atât timp cât nicio anchetă nu a ajuns la concluzia pe care o susţine.

În ultimele zile, mai multe zboruri ale unor companii europene cu destinaţia Moscova au fost anulate, din cauză că Rusia nu a aprobat schimbări ale planurilor de zbor în vederea ocolirii Belarusului.

Vladimir Putin l-a primit, vineri seara la Soci pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko - o întâlnire obişnuită şi prevăzută de mult timp.

Agenda pare că nu a fost afectată de dosarul zborului deturnat, iar cei doi lideri au vorbit mai ales despre integrarea economică.

Companii aeriene europene, inclusiv Air France, au fost nevoite să anuleze, vineri, să anuleze mai multe zboruri, din cauza lipsei undei verzi a Rusiei a unei schimbări de rută în vederea ocolirii spaţiului aerian belarus.

Un zbor Air France Paris-Moscova a fost anulat.

Compania austriacă Austrian a anulat, la rândul său, un zbor Viena-Moscova, joi, din cauza lipsei autorizaţiei Rusiei în vederea unei schimbări a rutei.

Acest zbor a obţinut până la urmă, vineri, o autorizaţie a autorităţilor ruse în vederea ocolirii Belarusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.