Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se rupe total de Occident și în IT - Putin susține interzicerea utilizării de software străin inclusiv în privat

vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin a susținut inițiativa guvernului de a interzice utilizarea de software străin pe orice infrastructură critică de informații (CII), inclusiv pe cele nestatale.

Această interdicție a fost propusă de vicepremierul Dmitri Cernîșenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale.

"Propunerile pe care le-ați făcut vor fi susținute. Proiectul de decret - este deja în curs de pregătire - va fi semnat", a declarat Putin, potrivit agenției ruse Interfax.

Cernîșenko a precizat că, înainte de apariția soluțiilor competitive interne în toate nișele, va fi necesar să se stabilească condiții speciale pentru utilizarea softurilor străine existente.

"Pe de o parte, este important să nu pedepsim la rând toți cumpărătorii conștiincioși, pe de altă parte, este necesar să evităm situația în care aceștia vor pune la naftalină soluțiile străine și vor continua să lucreze pentru ele fără să se dezvolte", a spus oficialul.

Prin urmare, potrivit viceprim-ministrului, proiectul de decret prezidențial elaborat de Ministerul Dezvoltării Digitale ar trebui să extindă cerințele de utilizare doar a software-ului autohton la toate facilitățile semnificative ale CII, și nu doar la cele deținute de organizațiile de stat și companiile de stat.

În plus, se preconizează crearea unui catalog unic și clasificarea tuturor obiectelor CII semnificative. "Avem deseori situații în care compania însăși clasifică în mod voluntar, la propria discreție, unele sisteme informatice importante ca fiind obiecte CII semnificative, iar altele nu. Prin urmare, pentru fiecare industrie, agenția federală relevantă, împreună cu Ministerul Dezvoltării Digitale, Serviciul Federal de Securitate și FSTEC, va stabili ce tipuri de sisteme de informații trebuie atribuite obiectelor semnificative ale CII", a declarat vicepremierul.

Se presupune că momentul intrării interdicției de a introduce software străin pentru diferite industrii și tipuri de sisteme informatice va fi stabilit de guvern, iar aceste termene ar trebui să fie sincronizate cu momentul pregătirii pentru implementarea în masă a soluțiilor interne relevante, a subliniat Chernyshenko.

Anterior, șeful adjunct al Ministerului pentru Transformare Digitală, Maxim Parshin, a declarat că ministerul va prezenta în curând guvernului un proiect de lege care va interzice utilizarea de software străin la orice facilități de infrastructură informațională critică, inclusiv la cele nestatale. O interdicție similară este deja în vigoare pentru clienții guvernamentali - de la 31 martie, prin decret prezidențial, acestora li se interzice să achiziționeze software străin pentru obiectele CII, iar de la 1 ianuarie 2025 trebuie să înceteze complet utilizarea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.