Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, în spatele crizei majore din Sudan? Legătura cu detașamentele Wagner și posibila finanțare a 'operațiunilor' din Ucraina

M. C.
Reddit
sudan africa arme

După ce în Sudan au izbucnit lupte între armată și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF), au apărut întrebări cu privire la implicarea Grupului Wagner, o puternică organizație de mercenari ruși care este activă în Sudan de ani de zile, relatează pe larg Al Jazeera. Se ridică întrebarea dacă nu cumva Rusia este implicată indirect în destabilizarea situației din Sudan, totul prin intermediul trupelor Wagner.

Grupul Wagner și-a început desfășurările în Sudan în timpul guvernării fostului președinte Omar al-Bashir, care a fost forțat să plece de la putere în 2019 în timpul unor proteste pe scară largă.

Temându-se că administrația sa era șubredă, al-Bashir a călătorit în Rusia în 2017 pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și pentru a-i prezenta Sudanul ca fiind "poarta de intrare a Rusiei în Africa", în schimbul sprijinului rusesc. La scurt timp după aceea, Meroe Gold, o nouă companie minieră deținută de compania rusă M Invest, a început să aducă experți ruși în Sudan, al treilea mare producător de aur din Africa.

Sancțiuni americane

În 2020, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a sancționat M Invest și Meroe Gold, afirmând că investigațiile sale au dezvăluit că M Invest era o acoperire pentru Grupul Wagner.

Grupul Wagner „avea ca obiectiv principal să păzească resursele minerale, în special resursele miniere de aur, și să acționeze ca o forță de sprijin pentru guvernul Bashir în ceea ce privește protejarea acestuia de opoziția internațională", a declarat pentru Al Jazeera Samuel Ramadi, autorul cărții Russia in Africa.

În timpul protestelor din 2019 împotriva lui al-Bashir, a spus Ramadi, Grupul Wagner a trecut de la statutul de "armată de pază la cel de jucător direct real în încercarea de a reprima demonstrațiile".

După ce al-Bashir a fost înlăturat de la putere, a spus Ramadi, Prigozhin a încercat să se alinieze cu șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan. Cu toate acestea, relația s-a deteriorat după masacrul de la Khartoum din 2019, când serviciile de securitate sudaneze au dispersat în mod violent un sit-in, împingând Grupul Wagner înapoi într-un rol de "tutelă" care îi protejează interesele miniere.

Și UE a sancționat compania Meroe Gold

Un articol al CNN din iulie, care citează surse oficiale sudaneze și date de zbor, a artătat că un avion militar care făcea contrabandă cu aur a efectuat cel puțin 16 zboruri din Sudan către Latakia, un oraș-port sirian unde Rusia are o bază militară, pentru a contribui la finanțarea invaziei rusești din Ucraina, scrie Al Jazeera. Uniunea Europeană a sancționat Meroe Gold în urma acestui articol. "Prin afilierea sa cu armata sudaneză, Grupul Wagner și-a asigurat dreptul de a extrage aur sudanez și de a-l exporta în Rusia", a declarat Consiliul European într-un comunicat.

Rusia are și alte interese

Interesele Rusiei în Sudan nu se opresc la aur. Rusia urmează să semneze un acord cu Sudanul pentru a construi o bază militară în Port Sudan, la Marea Roșie. În schimb, Rusia va trimite arme și echipamente militare în Sudan.

Wagner și RSF

Wagner a stabilit recent o relație cu RSF și cu comandantul acesteia, generalul Mohamed Hamdan Dagalo. Ramadi a declarat că aceasta "are ca scop principal crearea unei rute de contrabandă pentru aurul din Sudan către Dubai și apoi către Rusia, astfel încât să poată finanța operațiunile Grupului Wagner în interiorul Ucrainei".

La începutul anului 2022, la o zi după ce Rusia a lansat invazia în Ucrainei, Dagalo a zburat la Moscova, inaugurând o nouă etapă în relația RSF cu Grupul Wagner.

Este Wagner implicat în luptele din Sudan?

Nu se știe dacă Grupul Wagner este implicat în luptele actuale din Sudan.

Ashok Swain, șeful Departamentului de cercetare în domeniul păcii și conflictelor de la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat că, în opinia sa, Grupul Wagner este "foarte probabil implicat în lupta actuală pentru a-și menține prezența în țară și pentru a-și proteja uriașele interese de afaceri".

"SUA au făcut recent presiuni asupra Consiliului Suveran aflat la putere în Sudan pentru a îndepărta acest grup de mercenari din țară", a declarat Ashok. "Astfel, Grupul Wagner are un interes considerabil în cine câștigă actuala bătălie pentru putere în această țară".

"Aș spune că ei stau pe o poziție mai defensivă", a remarcat Ramadi, adăugând că Rusia s-a alăturat multor alte națiuni, precum China, cerând reținere și de-escaladare.

"Cu siguranță nu primesc undă verde de la Kremlin pentru a juca un rol mai activ și probabil că stau pe loc deocamdată", a spus el.

Ce spune oficial ambasada Rusiei din Sudan

Ambasada Rusiei în Sudan a declarat că este îngrijorată de violențe și a cerut încetarea focului și negocieri, a relatat agenția de știri rusă de stat RIA.

"Evident, dacă conflictul se transformă în război civil și actul minier al lui Prigozhin este amenințat, vom vedea un rol militar mai activ", a declarat Ramadi.

El a spus că Grupul Wagner se va confrunta cu o dilemă dacă să redirecționeze trupele de la granița Sudanului cu Republica Centrafricană, unde Rusia controlează mai multe mine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.