Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia suspendă finanțarea biroului emisarului de pace din Bosnia. Care este motivul

Guman Rights Watch
Rusia steag

Rusia a declarat marți că a suspendat finanțarea Biroului Înaltului Reprezentant pentru Bosnia, un organism înființat pentru a ajuta țara balcanică devastată de război să obțină stabilitatea politică. Moscova consideră că șeful organismului a fost numit ilegal, anunță Reuters.

Biroul Înaltului Reprezentant (OHR) a fost înființat ca parte a acordurilor de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului din Bosnia din 1992-1995. Rolul OHR a fost de a supraveghea reconstrucția și implementarea păcii într-o țară sfâșiată de conflictul etnic în care au murit 100.000 de persoane.

Pe lângă OHR, a fost creat Consiliul de implementare a păcii (PIC), un organism informal care reunește toți participanții internaționali implicați în implementarea păcii în Bosnia. Rusia și alte mari puteri și instituții internaționale sunt membre ale Comitetului director al PIC, care se reunește bianual pentru a evalua progresele înregistrate în țara balcanică, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Rusia a fost adesea în dezacord cu concluziile organismului. Regiunea sârbă naționalistă autonomă din Bosnia, susținută de Rusia, a cerut de mult timp închiderea OAR.

De asemenea, în luna mai a anului trecut, Rusia nu a fost de acord cu numirea de către consiliu a politicianului german Christian Schmidt ca nou Înalt Reprezentant în Bosnia și a încercat, fără succes, împreună cu China, să adopte o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU care i-ar fi retras anumite puteri lui Schmidt și ar fi închis OHR într-un an.

Încă de atunci, Rusia a susținut că Schmidt nu poate fi considerat un Înalt Reprezentant deoarece nu a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, o poziție pe care sârbii bosniaci au îmbrățișat-o în mod covârșitor, refuzând să-l recunoască în funcție.

„Ne-am suspendat participarea la finanțarea OHR", a declarat ambasada rusă din Bosnia într-un comunicat, citând „o încălcare fără precedent a principiilor consensuale în activitatea Comitetului Director al PIC", care a exclus în realitate Rusia din procesul de luare a deciziilor, inclusiv din problemele bugetare.

Rusia va relua plățile odată ce situația din cadrul Comitetului director va redeveni constructivă, se arată în declarație.

Departamentul de Stat al SUA, care îl susține pe Schmidt, a declarat că acțiunile Rusiei în Balcanii de Vest subminează sprijinul pentru integrarea europeană a regiunii și erodează voința politică pentru reformele democratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.