Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia e gata să intervină în Transnistria: 'Oamenii care sunt acolo trăiesc în condiţii foarte dure!'

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

Rusia s-a declarat miercuri deschisă să ajute Transnistria, regiune separatistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărui reprezentanţi au cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa a ceea ce ei au numit "presiunea sporită" din partea Chişinăului, informează EFE, relatează Agerpres.

"Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei conferinţe cu un grup de studenţi.

Peskov a recunoscut că situaţia dintre Transnistria, un teritoriu populat preponderent de slavi - scrie EFE - şi Republica Moldova "este departe de a fi previzibilă şi calmă".

O „catastrofă”

"Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni", a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi-a exprimat totodată încrederea că Republica Moldova nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii şi nu va alege "calea confruntării şi represiunii poporului".

"Acest lucru va duce la o catastrofă", a adăugat el şi a denunţat că "bacilul rusofobiei se înmulţeşte" în Republica Moldova.

Peskov a criticat şi faptul că unii lideri consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi "duşmani" ai Rusiei.

''Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este", a spus el.

Apelul lansat din Transnistria

La aşa-zisul Congres al "deputaţilor de la toate nivelurile" din Transnistria, întrunit săptămâna trecută la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a fost adoptată o rezoluţie oficială prin care se cerea "protecţia" Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei transnistrene din partea guvernului moldovean.

Iniţial, apelul transnistrean de săptămâna trecută a fost interpretat ca o solicitare de ajutor militar, dar autorităţile separatiste au clarificat că este vorba de o cerere de asistenţă strict politică pentru reactivarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului, remarcă EFE.

În apelul lor către Rusia, dar şi către ONU şi alte organizaţii internaţionale, transnistrenii au amintit că "peste 220.000 de cetăţeni ruşi" locuiesc permanent pe acest teritoriu, unde trăiesc mai puţin de o jumătate de milion de oameni.

În replică, Republica Moldova a negat că exercită presiuni asupra regiunii separatiste, iar ulterior Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că monitorizează "foarte atent" acţiunile Rusiei.

Vezi și: Rusia acuză România pentru criza din Transnistria: 'Se vrea un punct de confruntare!'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.