Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză România pentru criza din Transnistria: 'Se vrea un punct de confruntare!'

rusia romania

De problema ajutorului pentru Transnistria trebuie să se ocupe Consiliul de Securitate al Federației Ruse, a declarat primul vicepreședinte al Comisiei Dumei de Stat rus pentru afacerile CSI, Viktor Vodolaţkii, pentru Gazeta.Ru, relatează Rador Radio România.

Deputatul consideră că republica nerecunoscută se află într-o situație dificilă din cauza presiunii externe, iar misiunea Rusiei este de a-și ajuta cetățenii care locuiesc acolo.

„Situația actuală este foarte grea pentru Transnistria, ținând cont de faptul că România face presiune asupra Republicii Moldova, iar NATO face presiune asupra României, pentru a crea un alt punct de escaladare, un punct de confruntare în apropiere cu teritoriul sau pe teritoriul unde locuiesc majoritatea cetățenilor Federația Rusă.

Sarcina noastră este să ne ajutăm și să ne salvăm întotdeauna cetățenii, care se află în situații dificile de viață. Pe baza acestui fapt, conducerea Transnistriei face astăzi apel să-și protejeze interesele, cetățenii săi, inclusiv cetățenii ruși care se află acolo.

Având în vedere că baza noastră militară și personalul nostru militar se află acolo pentru a menține securitatea și ordinea, trebuie să aducem problema acestui apel în Consiliul de Securitate, care trebuie să ia în considerare această declarație, să ia un fel de măsuri de răspuns, avertismente cu privire la inadmisibilitatea unor acțiuni și la consecințe. Acum trebuie să lucrăm pe canale diplomatice prin negocieri pentru a preveni ceea ce provoacă anglo-saxonii astăzi pe acest teritoriu" - a spus el. Potrivit afirmaţiilor lui Vodolaţkii, deocamdată nu este clar ce fel de asistență poate oferi Rusia Transnistriei, deoarece "nu există un mesaj clar în apel".

Poziția Ministerului Afacerilor externe al Federației Ruse

Rusia a declarat miercuri că o "prioritate" a sa este "protejarea" populaţiei din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa "presiunii sporite" din partea Chişinăului, relatează AFP.

"Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente", a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse (mai multe, aici).

Poziția R. Moldova

„Guvernul Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng”, a declarat Oleg Serebrian, potrivit unei note informative emise de Biroul de reintegrare, informează stiripesurse.md.

Ce a cerut Transnistria?

Menţionăm că, pe 28 februarie, Congresul Deputaților din Republica Moldovenească Transnistreană și-a anunțat intenția de a solicita Rusiei protecție în "condiții de creștere a presiunii din partea Republicii Moldova".

Autorii rezoluției adoptate au adăugat că în republică trăiesc în regim permanent 220.000 de cetățeni ruși și au atras atenția asupra experienței pozitive a misiunii ruse de menținere a păcii pe Nistru.

Anterior, șeful Ministerului Afacerilor Externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, a declarat că președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, i-au fost trimis șapte invitații din partea republicii pentru a relua negocierile privind reglementarea situației din regiune. Anterior, președintele Parlamentului transnistrean s-a adresat comunităţii internaționale să împiedice transformarea Transnistriei într-un ghetou din cauza presiunilor din partea Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.