Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia trimite trupe în cea mai mare țară din America Centrală: 'Soldații vor spiona și vor culege informații'

operationworld.com
Nicaragua

Nicaragua, cea mai mare țară din America Centrală, autorizează intrarea trupelor rusești pe teritoriul său. Regimul condus de Daniel Ortega-Rosario Murillo a autorizat intrarea în Nicaragua a personalului, navelor și aeronavelor rusești în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022. Trupele rusești vor participa la ajutor umanitar, exerciții militare și operațiuni împotriva activităților „ilicite” pe Marea Caraibelor și Oceanul Pacific, se arată în decretul din 7 iunie din Monitorul Oficial.

"Regiunea are motive să se simtă amenințată. Nicaragua a cumpărat de la ruși armament ofensiv și nu defensiv. Cele 80 de tancuri pe care le-a achiziționat sunt perfect adaptate pentru a intra înarmat în oricare dintre capitalele din America Centrală", a declarat pentru publicația Diálogo Americans fostul deputat de opoziție, avocat și analist politic Eliseo Núñez. "Rușii din Nicaragua, cu capacități militare convenționale și tehnologice, reprezintă un pericol pentru regiune. Vedem deja ce se întâmplă în Costa Rica cu hackerii care blochează internetul [...], care, întâmplător, sunt din Rusia".

Decretul include intrarea a 80 de militari ruși, prin rotație, pentru a participa la "schimburi de experiență și a efectua antrenamente în operațiuni de ajutor umanitar" cu Comandamentul pentru operațiuni speciale al armatei nicaraguane. În plus, alți 50 de militari vor participa la antrenamente în domeniul securității, iar alți 50 de militari ruși vor face schimb de experiență "în sarcini de confruntare și combatere a traficului de narcotice și a crimei organizate transnaționale", se precizează în decret.

Experții în domeniul securității și apărării au subliniat că Rusia nu are experiență în combaterea crimei organizate și a narcotraficului care operează în America Latină, în ciuda faptului că gestionează o arhitectură de informații prin intermediul stației sistemului de monitorizare prin satelit Glonass și al Centrului de pregătire a poliției, ambele din Managua. "Și dacă o are, nu știe cum să o gestioneze, deoarece nu sunt aici așa cum sunt agențiile americane", a declarat pentru Diálogo Roberto Cajina, expert în securitate și apărare din Nicaragua și fost consilier al Ministerului Apărării. "Ei nu au informații reale despre modul în care funcționează cartelurile și care sunt rutele."

Potrivit unor experți în securitate citați de publicația amintită, autorizația de intrare a trupelor rusești în Nicaragua nu are legătură cu scopuri umanitare, așa cum indică decretul, ci cu spionajul și culegerea de informații.

"Cred că trupele rusești vor fi folosite în scopuri de spionaj, pentru a aduna informații în regiune", a declarat John Feeley, fost ambasador al SUA în Panama, pentru emisiunea de televiziune din Nicaragua Esta Semana. "Dacă soldații ruși vin în Nicaragua pentru a desfășura activități umanitare, invit poporul nicaraguan și orice observator să se uite la ceea ce fac soldații ruși în Ucraina".

"Nicaragua a invitat forțele rusești să desfășoare exerciții, chiar dacă acestea sunt umanitare, într-un moment în care această țară invadează un vecin și comite încălcări ale drepturilor omului în Ucraina. Considerăm că este o provocare din partea regimului nicaraguan și periculos pentru emisfera noastră", a declarat subsecretarul Departamentului de Stat al SUA pentru Afaceri Hemisferice, Brian Nichols, pentru postul german de televiziune DW. "Evident, trebuie să folosim pârghiile și instrumentele care ne stau la dispoziție pentru a ne exprima dezacordul față de acțiunile lor".

Fostul ambasador nicaraguan la Organizația Statelor Americane (OSA) Arturo McFields, care a demisionat din funcție în martie după ce a criticat regimul Ortega-Murillo, a fost de acord. "Spre deosebire de Comandamentul Sudic [american] care aduce ajutor umanitar, nave-spital, medicamente, operații și servicii gratuite de calitate celor care au cea mai mare nevoie de ele, cooperarea rusă promovează spionajul, tehnicile de represiune colectivă, tortura, tancurile blindate [și] bazele nu atât de secrete", a declarat McFields prin Twitter.

Juan González, director principal pentru emisfera vestică în cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA, a avertizat asupra repercusiunilor în regiune nu doar la nivel diplomatic, ci și la nivel comercial.

"Există un consens aici că Nicaragua se îndreaptă într-o direcție care îi îngrijorează pe toți cei din emisferă, indiferent de spectrul politic în care se află guvernele [...]; acum analizăm cu destulă forță prezența lor în Acordul de liber schimb din America Centrală", a declarat González pentru Vocea Americii pe 14 iunie, la încheierea celui de-al 9-lea Summit al Americilor. "Avem autorități largi în domeniul securității naționale pentru a impune restricții asupra oricărei țări pentru probleme de securitate națională. Invitația unor armate din afară, în special a uneia care a invadat o altă țară, este un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.