Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De unde și-ar putea lansa Rusia ofensiva de primăvară asupra Ucrainei. Noduri și rețele rutiere și feroviare cheie pentru Kremlin (analiză ISW)

rferl.org
armata razboi

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat o analiză în care afirmă că forțele militare ucrainene susținute de Occident ar trebuie să reziste tentației de a îngheța zonele de conflict pentru că nu ar face altceva decât să ofere Federației Ruse posibilitatea să se replieze și să-și reia ofensiva cu forțe sporite.

Este puțin probabil ca planurile președintelui rus Vladimir Putin să se schimbe în Ucraina, indiferent dacă are loc o încetare a focului. Kremlinul va folosi orice încetare a ostilităților pentru a-și consolida pozițiile în cea mai bună configurație pentru interesele lui Putin și pentru ca armata rusă să  pregătească o agresiune ulterioară împotriva Ucrainei, explică ISW.

Crimeea este o regiune importantă din punct de vedere strategic atât pentru NATO, cât și pentru Ucraina. Ocuparea peninsulei permite Rusiei să instaleze rachete antiaeriene și antinave la 325 de kilometri mai spre vest decât ar putea instala folosind doar teritoriul pe care îl controlează legal. De asemenea, permite Rusiei să plaseze aeronave în Sevastopol, la aproximativ 300 de kilometri vest de bazele aeriene de pe teritoriul Federației Ruse. După cum scrie ISW, această diferență are implicații pentru amploarea amenințării pe care Rusia o poate reprezenta pentru flancul de sud-est al NATO, precum și pentru capacitatea Rusiei de a pregăti și sprijini o invazie a Ucrainei. Dintre toate ținuturile ucrainene pe care NATO este interesată să le recâștige, Crimeea ar trebui să fie în fruntea listei.

În plus, se observă că actuala fortificație rusească de pe malul de vest din regiunea Herson este o zonă vitală a conflictului. Dacă o încetare a focului sau orice acord stopează ostilitățile și rușii încă dețin această zonă, perspectivele pentru o ofensivă reînnoită a Rusiei în sudul Ucrainei se vor îmbunătăți semnificativ. Pe de altă parte, dacă Ucraina va recăpăta controlul asupra întregului mal de vest al râului, probabil că rușilor le va fi extrem de dificil să lanseze atacuri la sol în sud-vestul Ucrainei. Astfel, capacitatea de apărare pe termen lung a Mykolaivului, Odesei și a întregului litoral al Mării Negre a Ucrainei depinde în mare măsură de eliberarea vestului Herson.

Părți ale regiunii Herson de pe malul de est al Niprului sunt, de asemenea, importante din punct de vedere strategic. Pozițiile militare ruse din aceste zone permit forțelor ruse să lovească o mare parte a coastei ucrainene a Mării Negre cu sisteme cu rază scurtă de acțiune, fără a fi nevoie să folosească rachete de croazieră ale căror număr este mult inferior.

ISW scrie că Dnipro nu ar trebui să fie prima linie de apărare a Ucrainei, ci mai degrabă ultima. Râul este cea mai bună apărare dacă rușii vor să avanseze mai întâi spre el și apoi să se pregătească să traverseze în timp ce apărătorii ucraineni le zădărnicesc eforturile. Ucraina ar trebui să poată crea și menține poziții pe malul estic al râului.

Un alt nod critic este Melitopol. Dacă rușii păstrează controlul asupra Melitopolului și a drumurilor din sudul și estul acestuia, îl pot transforma într-o mare bază militară din care să lanseze atacuri. O astfel de bază, care din punct de vedere al numărului de facilități și capacități militare amplasate pe ea poate deveni similară cu Belgorod, va reprezenta o amenințare constantă pentru Zaporojie și pozițiile ucrainene de pe malul estic al Niprului.

Există, de asemenea, câteva zone importante din punct de vedere strategic în nord-estul Ucrainei. Orașele Svatove, Starobilsk și Bilovodsk sunt situate la intersecții rutiere majore, de controlul cărora depinde ce baze pot folosi rușii pentru a sprijini viitoare atacuri direct în Ucraina. Calea ferată care circulă spre nord de la Luhansk prin Starobilsk până la granița cu Rusia este deosebit de importantă pentru alimentarea forțelor ruse. De asemenea, rușii pot transfera trupe de la baza din Boguchary în Ucraina pe drumul care trece prin Bilovodsk. Dacă Rusia își păstrează controlul asupra acestor noduri și rețele rutiere și feroviare cheie, aceasta va oferi Moscovei un avantaj semnificativ în pregătirea pentru o reînnoită invazie din nord-est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.