Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite îndeamnă Ucraina să se gândească la negocieri cu Rusia

EFE
Mark Milley Joe Biden

Statele Unite cer tot mai mult Ucrainei să fie deschisă la negocieri de pace cu Rusia, un înalt oficial de la Pentagon afirmând că va fi greu pentru forţele Kievului să recupereze teritoriile ocupate de Moscova în timpul războiului.

Şeful de stat major american generalul Mark Milley a subliniat miercuri că sprijinul Statelor Unite nu a scăzut, dar a declarat că Ucraina se află într-o poziţie bună pentru a începe negocieri, soldaţii săi reuşind să ţină piept Rusiei.

El a precizat că ruşii îşi întăresc dominaţia asupra a 20% din teritoriul ucrainean şi că liniile frontului mergând de la oraşul Harkiv până la Herson se stabilizează, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

"Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, constând în gonirea ruşilor din toată Ucraina, inclusiv din [...] Crimeea, probabilitatea ca acest lucru să se producă repede nu este ridicată, vorbind din punct de vedere militar", a declarat el.

"Poate exista o soluţie politică în care, politic, ruşi să se retragă, este posibil", a adăugat dl Milley.

Nu există presiune americană

Casa Albă a repetat vineri că numai preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este în măsură să aprobe deschiderea de negocieri între Ucraina şi Rusia, respingând orice noţiune de presiune americană asupra Kievului.

"Am spus de asemenea că îi revine preşedintelui Zelenski să spună dacă, şi când, va fi gata pentru negocieri şi forma pe care s-o ia aceste negocieri", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, John Kirby.

"Nimeni în Statele Unite nu încurajează, nu insistă sau nu îi împinge la masa" negocierilor, a spus el.

Dar, mai devreme în cursul acestei luni, Volodimir Zelenski a anunţat că nu mai cere plecarea lui Vladimir Putin pentru a începe negocieri, o schimbare de direcţie care a intervenit după presiuni ale Casei Albe.

Exemplul primului război mondial

Sprijinul american pentru Ucraina rămâne puternic. În această săptămână, Casa Albă a cerut Congresului să deblocheze 38 de miliarde de dolari suplimentari ca sprijin pentru Kiev.

Dar în acelaşi timp, executivul nu a contrazis punctul de vedere al generalului Mark Milley, care arătase săptămâna trecută la New York că Ucraina a înregistrat 100.000 de morţi şi răniţi pe câmpul de luptă, un bilanţ apropiat de cel estimat pentru armata rusă - şi 40.000 de victime printre civili.

Aceste bilanţuri ar mai putea creşte dacă Ucraina s-ar încăpăţâna să se bată pentru a încerca să recupereze frontierele dinainte de 2014, a mai sugerat dl Milley.

El a comparat situaţia cu primul război mondial, când cele două tabere s-au împotmolit într-un conflict care a făcut un milion de morţi între august şi decembrie 1914, cu o linie a frontului stabilizată şi un refuz al negocierilor de pace. Patru ani mai târziu, la sfârşitul lui 1918, se deplângea moartea a 20 de milioane de persoane.

"Deci când există o oportunitate de a negocia, când pacea poate fi obţinută, profitaţi de ea", a spus el.

O cale diplomatică

Comentariile dlui Milley au trezit teama ca Statele Unite să nu dorească să revizuiască obiectivul Kievului de a recuceri toate teritoriile ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea şi Donbasul, controlul asupra cărora Ucraina l-a pierdut în 2014.

Charles Kupchan, profesor la universitatea din Georgetown, estimează că administraţia Biden încearcă probabil  să se asigure că uşa pentru negocieri rămâne deschisă şi că M. Milley este pur şi simplu deja "orientat puţin spre viitor".

"Nu cred că e prematur. Cred că este prudent. Ruşii şi ucrainenii trebuie să păstreze posibilitatea existenţei unei căi diplomatice", a declarat el.

Şi este şi un semnal pentru Volodimir Zelenski, ale cărui declaraţii pun la încercare răbdarea unor aliaţi.

"Zelenski, de înţeles, se înfierbântă puţin şi spune lucruri pe care aliaţii nu le apreciază neapărat", spune dl Kupchan.

El adaugă că Casa Albă caută să devanseze orice presiune a aliaţilor europeni de a se pune capăt războiului înainte ca Kievul să fie gata.

"Administraţia Biden vrea să înainteze încet, pentru a se asigura că consensul transatlantic rămâne solid".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.