Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia va crea o bază unică privind infracțiunile cibernetice

publika.md
atac cibernetic

În Rusia se intenționează crearea unei singure baze, unificate, privind infracțiunile cibernetice. Inițiativa a fost susținută de Ministerul de Finanțe, scrie cotidianul Izvestia, citând o scrisoare adresată de adjunctul instituției, Aleksei Moiseev, președintelui Asociației Băncilor din Rusia (ABR), Gheorghi Luntovski.

Potrivit publicației, scrisoarea explică faptul că, potrivit datelor Băncii Rusiei, numărul operațiunilor efectuate fără acordul clienților s-a cifrat, în 2020, la aproximativ 773.000, cu aproape 30% mai mult decât indicele anului anterior. Conform datelor Ministerului de Interne al Rusiei, numărul infracțiunilor cu utilizarea cardurilor a ajuns la 190.200 în 2020, de 5,5 ori mai mare decât s-a înregistrat în 2019. În același timp, Codul Penal al Rusiei prevede anumite corpus delicti (mijloace sau instrumente utilizate la săvârşirea infracţiunii – chei mincinoase, instrumente de spargere, instrumente pentru falsificarea de valori etc., n.r.) asociate furtului de bani. În scrisoarea Ministerului de Finanțe se arată că este vorba de sustrageri din conturi bancare, fraudă cu utilizarea funcției deținute, cu cea a mijloacelor electronice de plată și așa mai departe.

După cum se subliniază în document, existența unui astfel de număr de instrumente asemănătoare influențează discrepanțele din statistica infracțiunilor cibernetice și, de asemenea, îngreunează practica de aplicare a legii. În acest sens, Ministerul de Finanțe susține crearea unei singure abordări în elaborarea statisticilor pentru infracțiunile cibernetice și evaluarea daunelor provocate de acestea. Se propune ca de crearea respectivei baze să răspundă unul sau mai multe ministere. Potrivit scrisorii, existența unei singure abordări în alcătuirea datelor statistice va oferi posibilitatea unei evaluări mult mai eficiente a metodelor de luptă împotriva infractorilor.

După cum a explicat pentru Izvestia vicepreședintele ABR, Iana Epifanova, o statistică unificată și transparentă va permite vizualizarea punctelor nevralgice și punerea la punct a măsurilor necesare, precum și evaluarea eficienței unora sau altora dintre instrumentele luptei împotriva criminalității. Ea a adăugat că, pe parcursul discuțiilor interdepartamentale, ABR va propune ca datele Băncii Centrale și cele ale Ministerului de Interne să fie adunate într-un tot unitar edificator atât în privința numărului diferitelor tipuri de infracțiuni, cât și a prejudiciilor cauzate de acestea.

Izvestia precizează că ideea abordării unice de formare a datelor statistice privind infracțiunile ciberntice a fost susținută de Sberbank, banca ”Otkrîtie”, Rosbank, Ak Bars Bank, Pochta Bank și RNKB din Crimeea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.