Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia vrea să redevină ghimpele din coasta americanilor. Se întoarce în Cuba şi Vietnam

Administraţia de la Moscova ia în calcul să reinstaleze baze militare în Cuba şi Vietnam, acolo unde, în trecut, URSS reprezenta un adevărat ghimpe în coasta rivalilor americani.

Rusia îşi întăreşte prezenţa militară şi arsenalul în Siria pentru efectuarea de raiduri aeriene

Declaraţia a fost dată cu câteva momente în urmă chiar de către ministrul Apărării rus, Nikolay Pankov.

"Lucrăm intens la acest proiect", a spus Pankov, dar a refuzat să detalieze.

Ministerul Apărării Rus reevaluează decizia făcută cu mulţi ani în urmă, atunci când bazele militare au fost închise permanent în aceste ţări.

Rusia a întreţinut până în 2002 baze militare în cele două ţări. Marina rusă avea o flotilă în portul Cam Rahn din Vietnam, iar în Cuba avea o bază masivă de radio-telecomunicaţii, amplasată în Lourdes.


Baze sovietice (ruseşti) au existat în Cuba şi Vietnam până în 2002. Moscova avea la vremea respectivă o bază navală la Cam Ranh în Vietnam şi, în Cuba, un centru de interceptări electronice la Lourdes, pe vremuri cel mai important centru de spionaj electronic sovietic, iar apoi rusesc în străinătate. Această staţie din Cuba fusese destinată să urmărească lansările de rachete americane şi să efectueze spionaj electronic. Ea permitea Moscovei să menţină legătura cu ambasadele sale din America Latină. 

La sfârşitul lunii aprilie, deputaţii comunişti Valeri Raşkin şi Serghei Obuhov i-au cerut într-o scrisoare deschisă preşedintelui Vladimir Putin, miniştrilor apărării şi de externe, Serghei Şoigu, respectiv Serghei Lavrov, redeschiderea centrului de interceptări electronice din Cuba, unde Rusia ar trebui să instaleze şi sisteme de rachete, argumentând că SUA ar intenţiona să amplaseze lansatoare de rachete de tip HIMARS în sud-estul Turciei, potrivit presei ruse de la acea vreme., transmite agerpres.

Prezenţa ministrului adjunct al apărării, vineri, în Dumă, a fost prilejuită de examinarea acordului între Rusia şi Siria privind desfăşurarea pe teritoriul sirian a unei baze aeriene ruseşti, pe termen nelimitat. Proiectul acestui acord fusese trimis spre ratificare în Duma de Stat de către preşedintele Vladimir Putin la începutul lunii august. Documentul a fost aprobat de comisiile de profil şi se aşteaptă să fie aprobat vineri, fără surprize, şi de Dumă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.