Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia îşi întăreşte prezenţa militară şi arsenalul în Siria pentru efectuarea de raiduri aeriene

avioane

După mai bine de un an de la începerea intervenţiei sale militare, Rusia continuă să-şi întărească prezenţa militară şi arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în pofida criticilor Occidentului, comentează vineri AFP.

În martie, Vladimir Putin anunţase retragerea unei părţi a contingentului său, dar armele şi navele de război continuă să sosească, într-un moment în care reglementarea politică a conflictului este într-un impas, iar dezangajarea americană lasă câmp liber Rusiei.

În prezent, în Siria sunt desfăşuraţi circa 4.300 de militari ruşi. Piloţi de vânătoare, artilerişti, comandouri ale marinei, dar şi simpli bucătari sunt amplasaţi în marea lor majoritate la baza aeriană de la Hmeimim, în apropiere de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.

Citește și: SCANDAL URIAȘ de corupție la Kremlin: Cum și-a transformat Putin bucătarul în MILIARDAR

'Consilieri' militari ruşi au ajutat, de asemenea, pe teren armata siriană să manevreze piesele de artilerie în mai multe localităţi.

De la declanşarea intervenţiei, în 30 septembrie 2015, în Siria au decedat peste 20 de militari ruşi. Dar presa rusă independentă a informat despre prezenţa unor mercenari ruşi şi despre pierderile din rândurile lor, în special în cursul recuceririi oraşului antic Palmira de către forţele siriene susţinute de aviaţia rusă.

Foarte recent, Ministerul Apărării a elaborat o schiţă de proiect de lege care să permită pentru prima oară încheierea contractelor 'pe termen scurt' pentru militarii angajaţi în operaţiuni 'împotriva teroriştilor în afara Rusiei'. De fapt, aceste contracte - de la şase luni la un an - vor facilita trimiterea în Siria a soldaţilor din forţele speciale rezervişti, reactivaţi pentru o perioadă scurtă.

Aviaţia rusă este principala armă a intervenţiei ruse. Obiect de mândrie pentru ruşi, care şi-au celebrat piloţii 'eroi' ai campaniei în Siria, ea este simbolul distrugerii şi groazei pentru civilii sirieni afectaţi, potrivit occidentalilor şi opoziţiei siriene, de bombele lansate de avioanele ruseşti şi siriene, în special la Alep.

Circa 50 de avioane fuseseră desfăşurate la baza din Hmeimim înainte de se anunţa în martie retragerea unei părţi a contingentului rus. Săptămâna trecută, cotidianul Izvestia relatase sosirea unui grup de Su-25, avioane de atac utilizate pentru a sprijini o ofensivă terestră.

În 12 luni, la baza de la Hmeimin au sosit bombardiere şi avioane de atac la sol Su-24, Su-25, Su-30 şi avioane de vânătoare de generaţia a IV-a Su-35, ultimul tip creat în uzinele ruseşti. Armata rusă a recurs, de asemenea, la zeci de elicoptere de luptă, în principal Mi-24 de atac şi Mi-8.

Ea mai poate recurge şi la bombardiere Tu-22 care decolează din Rusia pentru lovituri în Siria. Iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat joi satisfacţia că bombardiere Tu-160 au lansat din teritoriul rus rachete de croazieră X-101 cu rază de acţiune de 4.500 km.

Citește și: George Soros il acuza pe Vladimir Putin de crime odioase impotriva umanitatii pentru bombardamentele

Pentru a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia a desfăşurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata a desfăşurat şi mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir şi Tor M1).

Iar atunci când relaţiile cu Washington-ul s-au tensionat după decizia administraţiei americane de a întrerupe negocierile pentru instaurarea unei încetări a focului în Siria, Kremlinul a ordonat desfăşurarea bateriilor de apărare antiaeriană S-300 pentru a completa protecţia dispozitivului său de la Tartus, unde dispune de instalaţii portuare.

Cu sistemele sale S-300 şi S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Această măsură, coerentă din punct de vedere militar, suscită totuşi nelinişte la Washington. Rebelii şi jihadiştii nedispunând de avioane, sistemele S-300 şi S-400 sunt poziţionate de fapt pentru a riposta prezenţei în aer a avioanelor coaliţiei conduse de SUA şi navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a avertizat joi, de altfel, 'strategii americani': raza de acţiune a rachetelor S-300 şi S-400 le permite să atingă "orice aeronavă neidentificată".

Trei corvete dotate cu rachete de croazieră se vor alătura flotilei ruse în zonă. Una dintre ele, Miraj, este echipată cu rachete antinavale. Iar în săptămânile următoare, unicul portavion al Marinei ruse, Amiral Kuzneţov, va fi de asemenea la faţa locului cu forţa sa de lovire constituită din zeci de avioane ambarcate.

De altfel, submarine au fost utilizate în timpul acestor 12 luni pentru a lovi 'ţinte teroriste' în Siria, dar Ministerul Apărării nu a mai comunicat nimic recent despre eventuala lor prezenţă în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.