Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii ar pregăti ofensiva de vară: Cel mai probabil va fi vizat Harkovul

Captură video
atac drone harkov

Rusia ar putea lansa o nouă contraofensivă la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, vizând probabil Harkov, a declarat Andriy Yermak, șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, pentru Politico pe 5 aprilie.

Rusia a intensificat recent atacurile asupra Harkivului pe fondul avertismentelor privind un potențial asalt împotriva celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după cum a raportat instituția de presă independentă rusă Meduza, citând surse anonime.

Cu toate acestea, serviciile de informații militare ale Ucrainei au numit potențialul atac asupra Harkovului „o parte a unei operațiuni psihologice rusești”, adăugând că nu există semne că Moscova ar pregăti noi formațiuni de atac pentru a efectua o ofensivă.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a mai spus că orice încercare a Rusiei de a prelua controlul asupra Harkovului în curând ar putea fi „fatală”, dar nu a exclus nici acest scenariu.

Yermak a subliniat că Kievul știe că dictatorul rus Vladimir Putin pregătește un nou val de mobilizare, iar forțele ucrainene „trebuie să fie pregătite” pentru noi atacuri.

Șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei a mai spus că „Ucraina se apropie de un moment critic”, referindu-se la blocarea ajutorului SUA din cauza disputelor din Casa condusă de republicani.

Yermak speră că ajutorul va trece de votul în Congres „luna aceasta”, deoarece forțele ucrainene continuă să se confrunte cu o lipsă critică de muniție în prima linie.

„Nu cred că cineva care reprezintă partidul lui Ronald Reagan va abandona Ucraina”, a spus Yermak.

„Reagan a înțeles Uniunea Sovietică și Rusia și oricine o va face va continua să susțină luptătorii noștri pentru că înțelege că dictatorii nu se opresc niciodată voluntar și trebuie opriți”.

Yermak a mai spus că Ucraina are încă nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană, amintind de ultimele atacuri rusești efectuate cu bombe aeriene ghidate, pe care rachetele sol-aer Patriot le pot contracara prin interceptarea aeronavelor rusești.

„Fără ele (sistemele moderne de apărare aeriană), ne este imposibil să ne apărăm orașele”, a adăugat el.

Pe măsură ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei în timpul primăverii, deficitul de sisteme de apărare aeriană din orașele și satele ucrainene a devenit mai tangibil.

Potrivit președintelui Volodymyr Zelensky, Rusia a lansat peste 400 de rachete de diferite tipuri, 600 de drone Shahed și 3.000 de bombe aeriene ghidate în Ucraina în martie, provocând daune grave infrastructurii civile și energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.