Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au găsit strategia câștigătoare, în Ucraina: Americanii spun că nici noile arme date ucrainenilor, inclusiv HIMARS, nu vor schimba situația

gdb.rferl.org
HIMARS rachete

Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, după ce au învăţat din greşelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această ţară, inclusiv printr-o mai bună coordonare a atacurilor terestre şi aeriene şi o mai bună organizare a liniilor logistice şi de aprovizionare, au declarat joi postului CNN doi oficiali americani ce au acces la analizele făcute de serviciile de informaţii ale SUA.

Statele Unite nu se aşteaptă ca noile arme furnizate recent trupelor ucrainene, inclusiv lansatoarele multiple de rachete HIMARS, să schimbe imediat situaţia pe front, în parte şi din cauza faptului că aceste sisteme au fost limitate atât ca rază de acţiune cât şi ca număr de rachete pentru ca Ucraina să nu atace direct teritoriul Rusiei. În plus, trupele ruse au reuşit să distrugă unele dintre armele furnizate Ucrainei de Occident, fiind distruse în atacuri ţintite şi obuziere M777 oferite de SUA.

Analizele Washingtonului anticipează o bătălie lungă şi sângeroasă în estul Ucrainei, cu mari pierderi umane şi materiale în ambele tabere. Iar în timp ce armata ucraineană îşi consumă din muniţiile compatibile cu propriul armament, guvernele occidentale se află în faţa unei decizii dificile asupra sporirii asistenţei militare destinate Ucrainei.

Oficialii americani cred că Rusia va continua pe frontul din estul Ucrainei atacurile intense cu artileria şi lansatoarele multiple de rachete, pentru a fragiliza cât mai mult trupele ucrainene şi a eroda determinarea ţărilor NATO.

Luptele par să fi intrat într-o fază critică odată cu progresele făcute în ultimele zile de trupele ruse, care au reuşit să ocupe mai multe sate la sud de Lisiciansk - ultimul oraş din regiunea Lugansk rămas sub controlul trupelor ucrainene -, nu însă fără a suferi pierderi provocate de focul de artilerie ucrainean, scrie agerpres.ro.

Un responsabil militar ucrainean a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască unităţile ucrainene în zona oraşului Lisiciansk. În direcţia oraşului învecinat Severodoneţk trupele ruse au capturat două localităţi, Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, a confirmat Statul Major ucrainean.

Înaintarea ruşilor la Lisiciansk şi Severodoneţk lasă trupelor ucrainene un culoar cu o lăţime de doar patru kilometri pentru a se retrage din zona minieră Zolote. Comandanţii ucraineni se confruntă acum cu dilema dacă să ordone retragerea trupelor de acolo sau să înfrunte în continuare puterea de foc a armatei ruse, cu riscul căderii trupelor ucrainene sub încercuire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.