Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii avertizează împotriva amplasării de arme nucleare tactice în Finlanda și Suedia

globaldefensecorp.com
finlanda rusia

Finlanda se pregătește să ridice interdicția privind neamplasarea pe teritoriul său de baze militare. Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că țara sa ar dori să finalizeze anul acesta toate procedurile legate de intrarea în NATO. Dacă se va întâmpla acest lucru, pe teritoriul Finlandei pot fi desfășurate arme nucleare tactice. Cel puțin în proiectul de lege pregătit de guvernul țării, această variantă este privită ca posibilă, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

Finlanda încearcă să adere la Alianța Nord-Atlantică cât mai curând posibil. "Am vrea să intrăm în NATO încă anul acesta, însă este destul de dificil se făcut prognoze în acest sens", a declarat Kaikkonen la o conferință de presă, menționând totodată că se fac progrese în negocieri.

Într-adevăr, documentele semnate în această vară privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu au fost ratificate doar de două dintre cele 30 de țări membre ale Alianței - este vorba de Ungaria și Turcia. După cît se pare, prima va reuși să facă acest lucru înainte de sfârșitul anului. La un briefing ținut pe 22 octombrie, șeful Cancelariei primului ministru al Ungariei a declarat că guvernul țării sale sprijină aderarea Suediei și Finlandei la NATO și a deja a prezentat documentele de ratificare Adunării Naționale. Ținând cont de faptul că susținătorii primului ministru ungar formează majoritatea în parlament, hotărârea va fi luată în curând. Șeful Cancelariei a prognozat că ratificarea va fi finalizată cel târziu la jumătatea lunii decembrie.

Cu Turcia situația este mai complicată. Ea acuză Suedia și Finlanda că nu au respectat Memorandumul trilateral de înțelegere reciprocă. Acest document, care prevede extrădarea persoanelor pe care Ankara le consideră teroriști, este direct legat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan de problema ratificării documentelor privind aderarea celor două țări la NATO. Zilele acestea autoritățile turce au cerut din nou Finlandei să extrădeze șase persoane, iar Suedia  nouă. Toți sunt acuzați în Turcia de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și cu Mișcarea FETO a predicatorului Fethullah Gülen. Adică, cu cei pe care autoritățile țării, spre deosebire de autoritățile din Suedia și Finlanda, le consideră indiscutabil și categoric ca fiind teroriști. În legătură cu această temă continuă să se ducă negocieri dificile. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să încerce să convingă Turcia să nu împiedice intrarea Suediei și Finlandei în alianță. El a spus că în viitorul apropiat va merge la Ankara pentru negocieri.

Între timp, în Finlanda și Suedia au fost pregătite deja proiectele de lege guvernamentale privind aderarea la NATO. După cum arată ziarul finlandez Italehti, citând sursele sale, în niciunul dintre documente nu sunt trecute restricții privind desfășurarea în aceste țări de baze ale Alianței și, lucru cel mai interesant, de arme nucleare. Suedia și Finlanda nu doar că vor rupe cu tradițiile îndelungate de neutralitate, ci se vor regăsi în fruntea confruntării dintre Occident și Rusia.

Din "Clubul nuclear" fac parte trei țări NATO: SUA, Marea Britanie și Franța. În apropierea granițelor Federației Ruse, în Europa de Est, unde frica în ceea ce privește activitatea militară a Rusiei este deosebit de mare, nu există arme nucleare. Este adevărat, după cum a comunicat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu acordat Gazeta Polska la începutul lunii octombrie, țara sa încearcă să determine SUA să își desfășoare arsenalele nucleare pe teritoriul polonez. Dar până acum, după cum s-a exprimat liderul polonez, "problema este deschisă."

Vladimir Batiuk, șeful Centrului de Studii politico-militare din cadrul Institutului pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei, consideră că apariția armei nucleare americane pe teritoriul Suediei și Finlandei este întru totul posibilă. "De ce nu? Cele două țări vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO. Dacă există arme nucleare americane în Germania, ce le împiedică să apară în Suedia și Finlanda?"- a arătat Batiuk pentru Nezavisimaia Gazeta. Expertul consideră că, dacă SUA vor fi de acord să-și desfășoare armele nucleare în cele două țări, va fi vorba de  bombe modernizate B61.

Publicația "Politico" comunica anterior că Washingtonul, venind în întâmpinarea cererilor aliaților europeni, intenționează să accelereze înlocuirea B61 cu varianta înnoită B61-12. Sursele publicației sunt de păreri diferite dacă acest lucru se datorează conflictului ruso-ucrainean sau dacă este vorba despre o înlocuire planificată. Oricum ar fi, B61-12 va apărea în bazele aeriene din Italia, Germania, Belgia, Olanda și Turcia deja în luna decembrie, nu în primăvara anului 2023. Trebuie adăugat că, în decembrie 2021, imediat după începerea deteriorării bruște a relațiilor dintre Rusia și NATO, Finlanda a încheiat un acord de apărare fără precedent în valoare de zece miliarde de euro. Ea a achiziționat de la corporația americană Lockheed Martin 64 de avioane de luptă F-35. Primele avioane vor ajunge în țară în 2025. După cum prognozează publicația Italehti, acestea pot însoți avioanele americane care vor transporta B61-12. Până atunci chiar americanii pot face asta. De exemplu, pe avioanele de vânătoare F-35A, capabile să transporte arme nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.